Gemeente Bernheze


Uitkeringsgerechtigden aan het werk

Maandag 17 oktober is het project Direct Werk in Bernheze gestart. Het project zet moeilijk bemiddelbare werklozen aan het werk met behoud van uitkering. Uiteindelijk doel is dat deze langdurig werklozen weer een normale baan krijgen en weer (financieel) zelfstandig en onafhankelijk worden.

In het uitkeringsbestand van de gemeente zit een groep mensen die al langdurig zonder werk zitten. Dit heeft te maken met allerlei problemen, zowel op persoonlijk als sociaal vlak. Deze mensen hebben extra aandacht nodig om hen te begeleiden naar een baan en terug naar de maatschappij. Op deze manier krijgen zij de mogelijkheid weer te wennen aan een werkritme, ervaren ze waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden om te doen.

Projectwerkzaamheden
Binnen de gemeente is er door verschillende afdelingen gezamenlijk gekeken naar een manier om deze mensen te helpen. De werkzaamheden die de deelnemers aan het project gaan doen zijn onder andere snoeiwerkzaamheden, zwerfvuil opruimen in het buitengebied en werkzaamheden in bossen. Het gaat dus om laagdrempelig werk, waar geen specifieke opleiding voor vereist is. En behalve dat dit een goede werkervaring is voor de deelnemers, geeft het ook een kwaliteitsimpuls aan het groen in de gemeente. Het project wordt in samenwerking uitgevoerd met IBN groen. De gemeente Veghel kent een zelfde soort project met IBN Groen dat erg succesvol verloopt.

Deelnemers
De gemeente maakt een selectie van kandidaten die in aanmerking komen voor deelname. Hierbij wordt gekeken naar afstand tot de arbeidsmarkt, afwezigheid van arbeidsritme en geen succes bij eerdere trajecten. De deelnemers zullen met behoud van uitkering gaan werken. Deelname is geen verplichting vanuit de wet werk en bijstand.

Stimulans
Het project wordt in eerste instantie gestart voor een jaar. Bij gebleken succes kan dit omgezet worden naar een continu traject. Doel van het project is niet om de deelnemers zoveel mogelijk aan dit project te laten werken, maar ze zo snel mogelijk naar de normale arbeidsmarkt te begeleiden. Een deelnemer die een baan vindt, krijgt een bonus. Ook de IBN-groep en de gemeente kunnen onder bepaalde voorwaarden een bonus krijgen bij succesvol terugbrengen op de arbeidsmarkt van een deelnemer. De gemeente investeert een bedrag van bijna 95.000,- voor het project Direct Werk ten laste van het budget voor reĂŻntegratiekosten.