Gemeente Tilburg

17-10-2005
Expertisecentrum diversiteit helpt bij integratie in Tilburg Breed programma en geld voor communicatie en integratie

Op 25 mei 2005 heeft de gemeenteraad de kadernota Allemaal Tilburgers vastgesteld. Daarin zijn 16 ambities neergelegd om de integratie en participatie van allochtonen te bevorderen.

De gemeente heeft hiervoor een pakket van maatregelen en acties gereed en betrekt burgers, scholen, werkgevers, maatschappelijke organisaties nadrukkelijk bij de uitvoering daarvan. Wethouder Mevis: Er gaat heel veel goed in Tilburg maar er is ook een aantal hardnekkige problemen. Integratie voor verschillende bevolkingsgroepen gaat niet vanzelf. De problemen die er zijn, op het gebied van taal, werk, samenleven, communicatie, daar gaan we gewoon op af, pakken we aan. Iedereen die met ons de handen uit de mouwen wil steken kan daarvoor vanaf komend jaar terecht bij het Expertisecentrum Diversiteit.

Expertisecentrum
Eén van de middelen is een expertisecentrum. Het Expertisecentrum zorgt voor de inzet van intermediairs, adviseurs en sociale makelaars (allochtone bruggenbouwers) bij instellingen, scholen, verenigingen en bedrijven. Met het Expertisecentrum hoopt Tilburg de kloof tussen etnische groepen en diverse organisaties te verkleinen. Ze zal veel samenwerken met CBV, Palet, Twern, SNV en Traverse. Bij de gemeente bestaat al een bureau Inburgering. De ervaringen hiermee zijn positief. Daarom wordt het Expertise Centrum op dezelfde wijze opgezet.

Tussenpersoon voor de sportverenigingen
Om de problemen van verenigingen met sommige allochtone groepen te helpen oplossen wordt er een tussenpersoon aangesteld bij het Sportbedrijf. Hij heeft als eerste de taak om de voetbalverenigingen te helpen bij het oplossen van hun problemen. Als dat gebeurd is kan de intermediair andere verenigingen ondersteunen en helpen. Daarnaast kan hij een brug vormen tussen allochtonen die willen sporten.

Communicatie
Veel informatie wordt niet begrepen door mensen met een laag niveau op Nederlandse taal. Dat weerhoudt mensen van deelname aan activiteiten. Onderzocht wordt hoe de informatieverstrekking beter kan en welke taal voor meer mensen begrijpelijk is. Daar hoort ook bij hoe de gemeente zelf informatie verstrekt.
Alle uitvoeringsmaatregelen hebben betrekking op de jaren 2006 tot en met 2008. In totaal trekt het gemeentebestuur voor die jaren 3 miljoen euro uit.
Het pakket wordt op 14 november besproken in de raadscommissie Maatschappij.