Gemeente Grootegast


GEMEENTEN WESTERKWARTIER GEVEN VISIE OP MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

De vier gemeenten in het Westerkwartier, Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, geven gezamenlijk hun visie op de taken, die de gemeenten als gevolg van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) krijgen toebedeeld. Deze visie is vastgelegd in de Visienota Maatschappelijke Ondersteuning - Wonen, Welzijn en Zorg.

Visienota
Naar verwachting treedt 1 juli 2006 de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in werking. Deze wet heeft een behoorlijke impact op de taken van de gemeente. De nota van de vier gemeenten geeft een visie op het gehele terrein van maatschappelijke ondersteuning en wonen, welzijn en zorg en de onderlinge samenhang. In de visie is aangegeven hoe de gemeenten de `nieuwe' taken willen uitwerken en organiseren. Per prestatieveld (10 in totaal) staan de doelstellingen, het huidige beleid, de huidige activiteiten en de prioriteitsstellingen beschreven. De Wmo gebruikt het begrip prestatieveld om nader invulling te geven aan het gemeentelijke beleid betreffende maatschappelijke ondersteuning. Enkele van deze prestatievelden zijn: Sociale Samenhang en Leefbaarheid, Preventieve ondersteuning van jeugdigen en hun ouders, Informatie en advies, Maatschappelijke opvang en Ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers.

Gezamenlijk
Alle gemeenten in Nederland worden geconfronteerd met de invoering van de Wmo. Omdat de vier gemeenten op het gebied van welzijn, wonen en zorg al veel samenwerken, is gekozen voor een gezamenlijke aanpak voor de Wmo. In deze aanpak zijn de belangen van de inwoners van de gemeenten het uitgangspunt.

Vaststellen
De raden van de vier gemeenten moeten zich nog uitspreken over de visienota, onder meer over fasering van invoering en de toekenning van financiën. De komende weken komt de visienota aan de orde in de gemeenteraden van de vier gemeenten.

Lokaal Loket
Een uitvloeisel van deze nota en de invoering van de Wmo is het instellen van een Lokaal Loket wonen, zorg en welzijn voor het Westerkwartier per gemeente, waar inwoners terecht kunnen voor informatie en advies. De gemeente Grootegast streeft ernaar per 1 januari 2006 dit Lokaal Loket te openen. De andere drie gemeenten streven ernaar dit loket in de eerste helft van 2006 te realiseren.
---

(c) Gemeente Grootegast