Gemeente Ferwerderadiel

Hoe besteden we ons geld?

Behandeling begroting 2006 door de raad - u bent welkom!!

Voor alles wat de gemeente doet is geld nodig. Waarvoor geld en hoeveel geld beschikbaar wordt gesteld, wordt vastgelegd in de begroting. Door aan bepaalde zaken meer of minder geld beschikbaar te stellen kan de gemeenteraad aangeven wat hij belangrijk vindt. Het vaststellen van de begroting is daarom een belangrijk sturingsinstrument voor de gemeenteraad.

Eén van de gevolgen van de invoering van het dualisme is dat de gemeenteraad een nieuw soort begroting moet vaststellen, de zogenaamde programma-begroting. De bedoeling van de nieuwe programmabegroting is dat de gemeente-raad meer op hoofdlijnen aangeeft wat er moet gebeuren, dat duidelijk wordt welke effecten en resultaten de gemeenteraad wil bereiken en hoeveel geld daarvoor beschikbaar wordt gesteld. Met de vastgestelde begroting als leidraad kan het college van burgemeester en wethouders in 2006 aan de slag om met voorstellen te komen hoe een en ander kan worden uitgevoerd. De programma-begroting ondersteunt de kaderstellende en controlerende taak van de raad.

De begroting bestaat uit de volgende programma's: Bestuur, Veiligheid, Verkeer en openbare ruimte, Lokale economie, Onderwijs, Cultuur, recreatie en sport, Werk en inkomen, Welzijn en zorg, Milieu en Bouwen aan ruimte.

De door burgemeester en wethouders opgestelde ontwerp-begroting 2006 zal worden behandeld in de raadsvergadering van donderdag 3 november a.s. De vergadering begint om 16.00 uur en zal om plm. 18.00 uur worden onderbroken door een pauze. De vergadering is openbaar.

De gang van zaken tijdens de begrotingsvergadering is in het kort als volgt.
Eerst geven de zes politieke fracties een algemene, korte reactie op de ontwerp-begroting en het daarin opgenomen beleid. Vervolgens geeft het college een reactie daarop, waarna eventueel een debat volgt. De programmabegroting zal vervolgens per programma en per portefeuillehouder worden behandeld.
Iedere fractie krijgt daarbij in de eerste termijn maximaal 2 à 3 minuten om op het aan de orde gestelde programma te reageren, dan wel om elkaar te reageren.
De vergadering zal om plm. 18.00 uur worden onderbroken voor een maaltijd. Na de behandeling per programma zal het college een eindreactie geven. Tenslotte zal de raad een beslissing moeten nemen over de vast te stellen programmabegroting 2006.

U bent bij deze begrotingsvergadering van harte welkom. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van de gelegenheid om tijdens deze vergadering over de begroting in te spreken. Indien u hiervan gebruik wenst te maken, dient u dat wel ruim van tevoren bij de griffier te melden.

De volledige agenda voor de begrotingsvergadering staat hier.