Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

17 oktober 2005

Zeer gevaarlijke chemische stoffen vervangen

Zeer gevaarlijke giftige stoffen moeten zo veel mogelijk worden vervangen door minder schadelijke stoffen. Daarom moet de vergunningverlening beperkt zijn en herzien kunnen worden. In bepaalde gevallen zal een vergunning slechts gelden voor een beperkte duur. Ook moet bij de aanvraag een plan komen voor de ontwikkeling van veilige alternatieven. Dit zei staatssecretaris Van Geel (milieu) tijdens een vergadering van Europese milieuministers vandaag in Luxemburg.

Ook vindt Van Geel dat stoffen die opzettelijk vrijkomen uit voorwerpen op dezelfde wijze aan de registratieverplichting moet voldoen als de stof. Zo zou voor inkt en inktlinten dus dezelfde regels moeten gelden. In beide gevallen is er immers sprake van blootstelling, aldus de staatssecretaris. Verder vindt Van Geel dat de verantwoordelijkheid meer bij het bedrijfsleven komt te liggen. Nu dreigt er teveel bureaucratische rompslomp te ontstaan.

In Luxemburg spraken de milieuministers over het nieuwe Europese chemische stoffenbeleid. Centraal daarin staat Reach, dat staat voor registratie, evaluatie en vergunningverlening van chemische stoffen. Volgens dit nieuwe systeem moeten bedrijven informatie leveren om op verantwoorde wijze met deze stoffen te kunnen om gaan.

Naar verwachting zullen de ministers van Economische Zaken op de Concurrentieraad van 28 november een politiek besluit nemen over het nieuwe Europese stoffenbeleid. Het Europees Parlement komt waarschijnlijk op 14 november met een eerste standpunt.

In Europa zijn meer dan 100.000 chemische stoffen in de handel. Volgens de nieuwe Europese chemische stoffenregels wordt voorgesteld om voor 60.000 stoffen (stoffen die meer dan 1 ton per jaar in de handel zijn) een registratieplicht in te voeren.

Producenten en importeurs moeten bij de registratie een dossier indienen met onder meer gegevens over de gevaarlijke eigenschappen van de betreffende stoffen.

Zie ook
Dossier Stoffen: http://www.vrom.nl/stoffen




Ministerie van VROM