FNV

Export van Toeslagenwet voor WAO'ers moet blijven

Mensen met een Nederlandse WAO-uitkering die in een ander land binnen de Europese Economische Ruimte en Zwitserland wonen, moeten hun extra uitkering volgens de Toeslagenwet behouden.
Zo reageert de FNV op een voornemen van staatssecretaris Van Hoof om de export van deze toeslagen in drie jaar af te bouwen. De maatregel zou ongeveer dertienhonderd mensen treffen. Sinds 1989 wordt de Toeslagenwet geëxporteerd.

De toeslag is niet gebaseerd op een verzekering, maar is een toelage, gebaseerd op armoede en behoeftigheid, die nauw verbonden is aan de situatie in Nederland zelf. Voor de extra bijstand moet de behoeftige WAO'er straks in zijn woonland aankloppen.

"Dit is een staaltje eurofobie", reageert Ger Essers, verbonden aan FNV Brussel, op het voornemen van Van Hoof. Hij doet een beroep op de mogelijkheid de `eerbiedigende werking' toe te passen.

Essers is het niet eens met het argument dat Van Hoof aanvoert om de regeling af te bouwen in plaats van te eerbiedigen. Van WAO'ers die buiten de Europese Economische Ruimte (EER) wonen, zoals in Turkije en Marokko, is de toeslag al sinds 2000 stapsgewijs afgebouwd. (De EER bestaat uit de 25 lidstaten van de EU plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.)

"Maar wat ons betreft mogen inwoners van de Europese Unie best anders worden behandeld dan niet-inwoners", zegt Essers. "Als we dat loslaten, dan zou het sociale Europa al snel niets meer voorstellen."

Van Hoof beroept zich op de Wet beperking export uitkeringen die op 1 januari 2000 in werking trad. Door een Europese Verordening van dit jaar kan de export van Toeslagenwet per 5 mei 2005 gestopt worden.