Andere houding gewenst; musea gedragen zich teveel als eigenaren

Raad voor cultuur

DEN HAAG, 17 oktober 2005 - Musea gedragen zich teveel als particuliere eigenaren en te weinig als rentmeesters. Museumcollecties zijn echter publiek bezit. Daarom is het van belang dat overheden musea vragen om regelmatig publiekelijk verantwoording af te leggen over hun collectiebeleid en aan te geven wat ze waarom en waartoe bewaren, verwerven of afstoten. Als musea in gebreke blijven, moet dat consequenties hebben. Dat schrijft de Raad voor Cultuur aan staatssecretaris Van der Laan.

In zijn advies Een vitaal museumbestel, advies over museale strategie gaat de Raad voor Cultuur nader in op de rol en legitimatie van musea in de toekomst en de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid.
Musea geven betekenis aan collecties in een voortdurende wisselwerking met de samenleving. Voor een vitaal museumbestel moeten musea hun banden met de samenleving bestendigen en permanent vernieuwen. Om hun maatschappelijke verankering te versterken moeten musea niet alleen onderling meer samenwerken, maar ook de samenwerking zoeken met andere maatschappelijke organisaties.
Het rijk hoeft niet de directe verantwoordelijkheid op zich te nemen voor alle musea van nationale statuur, maar moet musea helpen hun taken nog beter uit te voeren. Daarnaast moet het rijk, bijvoorbeeld via de bekostigings- en beoordelingssystematiek, voorwaarden scheppen waaronder musea kunnen inspelen op de veranderingen in de samenleving.

De Raad benadrukt dat de belangrijkste functie van musea moet liggen in hun bijdrage aan cultuuroverdracht en hun makelaarsrol in de kennissamenleving. De Raad pleit voor een veel sterkere internationale en multi-culturele oriëntatie van musea. Het is tijd voor een nieuwe fase in het beleid gericht op culturele diversiteit: de prioriteit ligt niet zoals voorheen bij volkenkundige musea of musea die zich bezighouden met religie. Alle musea behoren zich af te vragen of en hoe ze hun prestaties in een steeds diverser samengestelde en tegelijk grenzeloze wereld op dit terrein kunnen verbeteren. Als musea zichzelf onvoldoende of onrealistisch profileren, zal het rijk in gesprek met musea meer inhoudelijk moeten sturen in de prestatieafspraken bij subsidiebeschikkingen. Als het erop aankomt kan het rijk zelfs zijn collecties realloceren of musea dwingen tot samenwerking of fusie.

De veranderende samenleving beïnvloedt ook de invulling van het begrip cultureel erfgoed. Het is van belang dat musea die veranderingen weerspiegelen, onder meer in hun collecties en maatschappelijk opereren. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze meer oog hebben voor het toenemende belang van immaterieel en roerend erfgoed. Om nieuwe aandachtsgebieden goed te kunnen onderscheiden en waarderen beveelt de Raad aan om het Instituut Collectie Nederland een Erfgoedbalans, een algemeen waardestellend kader voor roerend erfgoed, te laten opstellen.


Noot voor de redactie,