Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: BETROKKENHEID HUURDERS AL IN VROEG STADIUM VAN GROOT BELANG

De VNG is het eens met het advies van de commissie Leemhuis om huurdersorganisaties al in een vroeg stadium te betrekken bij het opstellen van het gemeentelijk woonbeleid. Dit advies sluit eigenlijk al aan bij de huidige praktijk. De commissie Leemhuis bracht deze week verslag uit van haar onderzoek naar verbetering van de positie van huurdersorganisaties.

De VNG stemt in met de stelling van de commissie dat de betrokkenheid van huurders vooral lokaal moet worden ingevuld. Wat ons betreft hoeft de landelijke wetgeving hiervoor niet aangepast te worden. De commissie beveelt niét aan dat een huurdersorganisatie contractpartij wordt bij prestatieafspraken. Ook hier zijn we het mee eens.

Wettelijke garantie De commissie Leemhuis stelt dus voor in haar rapport Verbetering positie en zeggenschap huurders om huurdersorganisaties vroegtijdig bij het lokale woonbeleid te betrekken. Zij zouden vanaf het begin ingeschakeld moeten worden bij het formuleren van prestatieafspraken. De manier waarop dit gebeurt dient op de lokale situatie te zijn toegesneden, dat wil zeggen door de betreffende partijen zelf te worden ingevuld. Vanuit de prioritaire positie van huurders als stakeholders acht de commissie een wettelijke garantie voor de betrokkenheid van huurdersorganisaties gewenst.

De Nederlandse Woonbond heeft samen met minister Dekker van VROM de commissie Leemhuis ingesteld. Op 11 oktober jl. presenteerde de commissie haar eindadvies. Minister Dekker zal nog dit jaar met een uitgebreide reactie op het adviesrapport komen, dit geldt ook voor de VNG.
* Verbetering en zeggenschap huurders, adviesrapport commissie Leemhuis (11 oktober 2005, 1,51 Mb)
* Persbericht commissie Leemhuis (11 oktober 2005, 47kB)