Gemeente Tilburg

17-10-2005
Café Sky in de Koestraat moet sluiten

Het college heeft afgelopen zaterdag de eigenares van café Sky in de Koestraat laten weten de drank- en horecavergunning met onmiddellijke ingang in te trekken. Dit betekent directe sluiting.

Het café veroorzaakte al enige tijd (geluids)overlast en werd om die reden extra in de gaten gehouden door politie en gemeente. Dit jaar bleek bij meerdere controlebezoeken dat de leidinggevende regelmatig afwezig was, terwijl de Drank- en Horecawet verbiedt een horeca-inrichting open te houden indien er geen leidinggevende aanwezig is-. Op basis van deze feiten heeft de gemeente besloten de vergunning van café Sky in te trekken.

Overtredingsgeschiedenis
Nadat café Sky op 26 juli jl. een zogenaamde 'last onder dwangsom' is opgelegd voor het afwezig zijn van de leidinggevende, werd deze regel tot twee keer toe overtreden. Hiervoor zijn vervolgens boetes van in totaal 10.000,- opgelegd. Op 9 en 16 september jl. ging het bedrijf opnieuw in de fout. Op basis hiervan is vergunning nu ingetrokken en mag het café niet geopend zijn. Naast bovenstaande dwangmaatregel werd voor de overtreding van de geluidsvoorschriften op 14 juni jl. ook een 'last onder dwangsom' opgelegd.
Burgemeester Vreeman: De eigenaar van een zaak moet altijd in zijn zaak aanwezig zijn of een zaakwaarnemer op de vergunning zetten als hij of zij verhinderd is. Anders is er niemand aanspreekbaar als er wat gebeurt.

Drank- en horecawet
De eigenaar of houder van de drank- en horecavergunning is verantwoordelijk voor de gang van zaken in het café. De vergunninghouder moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen misstanden ontstaan, geen drank aan minderjarigen wordt geschonken en het geluid van het café geen hinder voor omwonenden oplevert. Vandaar dat de wet voorschrijft dat een leidinggevende aanwezig moet zijn in zijn etablissement, ook bijvoorbeeld om de klanten aan te kunnen spreken op hinderlijk gedrag. Daarom wordt hier ook streng op gecontroleerd.