Inspectie voor de Gezondheidszorg


[s?Introductie 2005-10 Rapport Basisset Prestatie-indicatoren ziekenhuizen 2005]

Basisset prestatie-indicatoren ziekenhuizen 2005

Dit is de derde keer dat de ziekenhuizen wordt gevraagd naar gegevens over de prestaties. De set voor 2005 is bijna gelijk aan die van 2004. Alleen de indicatoren voor Decubitus en CVA zijn iets aangepast.

Samenwerking
De set is net als in 2004 tot stand gekomen in samenwerking met de de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Orde van Medisch Specialisten (Orde).
Voor de inspectie maken de indicatoren deel uit van het preventieve onderzoeksinstrumentarium. Daarmee kunnen op basis van risico-inschatting prioriteiten in het toezicht worden gesteld. Door het toezicht op deze manier "gelaagd en gefaseerd" te structureren, vervalt de noodzaak om algemeen toezicht uit te oefenen. De brancheorganisaties hechten er belang aan dat de prestatie-indicatoren geschikt zijn voor interne sturing en voor het afleggen van maatschappelijke verantwoording door de ziekenhuizen.

Termijn
De gevraagde gegevens moeten voor 1 juni 2006 binnen zijn bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Om de gegevens efficiënt te kunnen analyseren en in te voeren en zo de registratielast te beperken kunnen ziekenhuizen gebruik maken van de invoermodule 2005 van de NVZ, te vinden op www.ziekenhuizentransparant.nl. De Inspectie houdt op deze website, www.igz.nl, een overzicht bij van gegevens die al dan niet binnenkomen. Na definitieve inlevering zijn de gegevens openbaar conform de Wet Openbaarheid Bestuur. Van ieder ziekenhuis wordt verwacht dat de eigen gegevens ook beschikbaar zijn via het wettelijk verplichte én openbare Kwaliteitsjaarverslag.
De Inspectie reageert met haar bevindingen naar ieder ziekenhuis individueel enmaakt tevens een geïntegreerde rapportage van de verzamelde gegevens. Dit rapport verschijnt naar verwachting eind 2006 en is ook weer openbaar.

Basisset Prestatie-indicatoren ziekenhuizen 2005 Rapport, januari 2005 (pdf, 103 pagina's, 314 kB)

Prestatie-indicatoren
Externe link