Start baggerwerk Neerbosch-Oost (Nijmegen)voor schone sloten en vijvers (17-10-2005)

Begin november start Waterschap Rivierenland namens de gemeente Nijmegen met het baggeren van de sloten en vijvers in Neerbosch-Oost. Er wordt een dikke laag slib van de bodem verwijderd. Na de werkzaamheden is er meer ruimte voor aan- en afvoer van water dan nu. Dit is belangrijk als het veel regent of erg droog is. Bovendien verbetert de water- en bodemkwaliteit, wat goed is voor de planten en dieren die in en bij het water leven. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind december 2005 klaar.

In de loop der jaren heeft zich een grote hoeveelheid slib verzameld op de bodem van de sloten en vijvers. Voor een goede doorstroming en een goede waterkwaliteit is het nodig de sloten en vijvers uit te diepen tot de oorspronkelijke bodem. De werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf de Energieweg/Neerboscheweg en de Graafseweg tot aan het Maas-Waalkanaal. De sloot parallel aan het Maas-Waal kanaal van de Waalhaven tot voorbij Heumen wordt ook meegenomen in de werkzaamheden.

Werkwijze
Er zijn twee werkmethoden om het slib uit de sloten te halen. Meestal wordt gebruik gemaakt van schuifbootjes die het slib als het ware naar een bepaald punt schuiven, waar een kraan het slib uit het water haalt en in een vrachtwagen laadt. Deze vrachtwagens voeren het slib af naar een depot. Waar voldoende ruimte op de oever is, gebruiken we een kraan die vanaf de oever het slib van de bodem schept.

Steigers
Veel mensen die aan het water wonen, hebben steigers geplaatst. Deze steigers kunnen blijven staan. Het waterschap baggert er omheen. Om beschadigingen aan bootjes te voorkomen moeten eigenaren deze wel uit het water halen of tijdelijk ergens anders onderbrengen.