Protestantse Kerk in Nederland


Protestantse gemeente declareert armoedebestrijding bij overheid

(17-10-2005)
Hellendoorn.bmp De protestantse gemeente van Hellendoorn heeft op 10 oktober een pro forma nota voor de diaconale kosten van armoedebestrijding ingediend bij de burgerlijke gemeente. De wethouder stelt op dinsdag 18 oktober aan de gemeenteraad voor om de nota door te sturen naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De protestantse gemeente in Hellendoorn heeft in het afgelopen jaar EUR 35.949,- aan diaconaal geld in de eigen gemeente besteed aan armoedebestrijding. Daardoor blijft er weinig geld over voor andere diaconale doelen.

Het gaat om bijdragen in de eerste levensbehoeften voor 62 personen in een kerkelijke gemeente met 5.000 leden. De landelijke overheid werpt vaak tegen dat dit niet vaak voorkomt en dat het gaat om mensen die niet met geld kunnen omgaan. Dat is in Hellendoorn zeker niet het geval. We hebben het hier over integere mensen die ondanks hun zuinige levensstijl niet kunnen rondkomen, zegt ds. Aafko de Vries.

De Vries is predikant van de protestantse gemeente in Hellendoorn en voorzitter van het samenwerkingsverband van de diaconieën en caritasinstellingen in de gemeente Hellendoorn. Dit verband coördineert de diaconale bijstand ter plaatse. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de betaling van huurachterstanden. Hierdoor zijn in het afgelopen jaar 68 huisuitzettingen voorkomen.

Brief Samenwerkingsverband van de Diaconieën en Caritasinstellingen aan het College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad in de Gemeente Hellendoorn.

Adhesiebetuiging Netwerk Sociale Zekerheid, Klankbordgroep Wet Werk en Bijstand, Cliëntenplatform Werk en Inkomen, Vluchtelingenwerk, Werkgroep Kerk en Minima en het Steunpunt Minima in de gemeente Hellendoorn