Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


St Jansdal bij top 3 ziekenhuizen

maandag 17 oktober 2005

Het strategisch adviesbureau Roland Berger heeft een onderzoek uitgevoerd naar de financiële, operationele en medische prestaties van Nederlandse ziekenhuizen. Hieruit is gebleken dat Ziekenhuis St Jansdal tot de beste drie ziekenhuizen van Nederland behoort.

Persbericht Roland Berger:

Uit jaarlijkse zorgstudie van Roland Berger blijkt: Beste zorg in financieel gezond ziekenhuis

Amsterdam, vrijdag 14 oktober 2005 - Financieel en operationeel gezonde ziekenhuizen zijn ook de ziekenhuizen die de beste zorg leveren, zo blijkt uit de jaarlijkse zorgstudie van Roland Berger Strategy Consultants die vanavond in het programma Netwerk bekend wordt gemaakt. Roland Berger verrichtte een sectorbreed vergelijkend onderzoek naar de financiële en operationele prestaties van Nederlandse ziekenhuizen. Dit jaar werden ook de medische prestaties meegewogen, waarmee een veel completer beeld ontstaat dan bij eerdere zorgstudies.

Conclusies:

* Er is een positieve relatie tussen financiële en operationele prestaties enerzijds en de kwaliteit van zorg anderzijds;
* De Nederlandse ziekenhuizen hebben in 2004 financieel aanzienlijk beter gepresteerd dan in het jaar daarvoor: slechts zeven ziekenhuizen leden verlies in 2004 tegenover 25 in 2003. De productiviteit is met 3,1% voor het eerst substantieel toegenomen als gevolg van een lagere kostenstijging (door stabilisering in het aantal FTE's en loonkosten per FTE). Er is hiermee echter nog geen bewijs voor structurele verbetering; de inkoopkosten blijven sterk stijgen;

* De omzet van de ziekenhuissector stijgt met 5% als gevolg van met name medische innovatie. Dit is vijf keer sneller dan de inflatie, waardoor maatschappelijke kosten sterk blijven toenemen;
* De zorgkwaliteit toont verontrustende verschillen tussen de ziekenhuizen onderling;

* Kleinere ziekenhuizen (minder dan 75 miljoen Euro omzet) blijken op zorgkwaliteit beter te presteren dan de grootste ziekenhuizen (met omzetten boven de 200 miljoen Euro);

* Er is een verband geconstateerd tussen kwaliteit van zorg en geografische ligging: in het midden en noordoosten van het land presteren ziekenhuizen gemiddeld beter dan in de rest van het land;

* De best presterende drie ziekenhuizen in 2004: Het Friese Nij Smellinghe (Drachten) komt in totaal als beste ziekenhuis uit de bus. Ziekenhuis Sint Jansdal (Harderwijk) scoorde financieel en operationeel het hoogst en het Franciscus Ziekenhuis (Roosendaal) vertoonde in 2004 de beste medische prestaties.

Navigating through turbulent waters
De zorgstudie van Roland Berger heet dit jaar 'Navigating through turbulent waters', in navolging op 'Calm before the storm', de titel van vorig jaar. "Inmiddels is de storm, met de invoering van de DBC's en het naderende nieuwe zorgstelsel, opgestoken. Er rust nu een zware last op de schouders van de ziekenhuisdirecties om hun organisaties op een goede manier door deze turbulente tijd te navigeren," aldus Jérôme Koelewijn, lid van het Management Team van Roland Berger en verantwoordelijk voor de studie.

Afgelopen jaar luidde het advies naar aanleiding van de studie onder meer dat de ziekenhuizen moesten groeien, hun financiële positie verbeteren en de productiviteit verhogen.

"Het lijkt erop dat deze ontwikkelingen vorig jaar daadwerkelijk in gang zijn gezet en dat ziekenhuisdirecties veel betere resultaten behalen. Ondanks de groeiende zorgvraag is er in 2004 sprake van een betere kostencontrole. We kunnen dus stellen dat we een betere koers varen, maar dat goed stuurmanschap vereist blijft," vervolgt Koelewijn. "Juist nu marktwerking de aandacht voor gezonde bedrijfsresultaten vergroot, is de positieve samenhang tussen financiële en medische prestaties een belangrijke constatering."

Eerder vorig jaar luidde Roland Berger de noodklok toen zij de kostenstijgingen in de zorg had doorberekend. De conclusie luidde dat 28% van het inkomen in 2020 aan zorg zal opgaan als het stelsel niet snel op de schop zou gaan. Roland Berger wees ook toen al op de noodzaak van efficiëntieverbetering en meer keuzevrijheid voor zowel zorgconsument als de zorgverlener.

Over het onderzoek
De Roland Berger zorgstudie is een jaarlijks onderzoek onder alle 96 Nederlandse algemene en academische ziekenhuizen. Roland Berger analyseerde de jaarverslagen van alle ziekenhuizen en combineerde dit met hun medische prestaties op basis van de officiële kwaliteitsindicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De medische prestaties worden onder meer bepaald aan de hand van patiënt-gerelateerde indicatoren (aantal klachten, aantal afgezegde operaties), ziekte-gerelateerde indicatoren (bijvoorbeeld leeftijdsgecorrigeerde mortaliteitscijfers in cardiologie en neurologie) en personeel-gerelateerde indicatoren (ziekteverzuim, beschikbaarheid van medisch specialisten). Roland Berger heeft deze studie uitgevoerd voor zowel de algemene als de academische ziekenhuizen, vanwege structurele verschillen in inzet van medisch personeel en zorgcomplexiteit.

Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau met ruim 1.700 medewerkers in 24 landen. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs, wereldwijd tot de top-5. In het Nederlandse kantoor werken ruim 40 mensen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Netwerk.