Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
17 oktober 2005
Ons kenmerk
DGTL05.005038
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

1 (bijlage van de bijlage niet electronisch)
Uw kenmerk
VW-05-597
Onderwerp
Evaluatie Schipholbeleid: afschrift reactie aan burgerplatforms

Geachte voorzitter,

Ter kennisneming stuur ik u een afschrift van mijn antwoord aan de 18 gezamenlijke burgerplatforms vlieghinder Schiphol van wie ik verschillende brieven heb ontvangen over de evaluatie van het Schipholbeleid.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen

Contactpersoon
J. Gosse
Datum
4 oktober 2005
Ons kenmerk
DGTL/05.004982
Doorkiesnummer
070 - 351 60 91
Bijlage(n)

1
uw brieven/e-mails van
22 juli, 4, 6 en 15 augustus 2005
Onderwerp
Verbetervoorstellen

Geachte heer Huiting,

Van de 18 gezamenlijke platforms vlieghinder Schiphol heb ik verschillende brieven ontvangen over de evaluatie van het Schipholbeleid. In deze brief wil ik daar graag op ingaan.

Burgerpanel
In uw brieven van 22 juli, 6 en 15 augustus geeft u aan geen vertrouwen te hebben in

een burgerpanel dat bestaat uit omwonenden die geen verbinding hebben met de bewonersplatforms. Volgens u heeft een dergelijk panel onvoldoende kennis van zaken

en kan zo geen behoorlijke inbreng van omwonenden worden verwacht.

Ik waardeer uw inbreng, maar deel uw zorg niet. Het rijk heeft goede ervaringen met burgerpanels die worden betrokken bij beleidsopgaven. Met een burgerpanel wil ik ook omwonenden bij de verbetervoorstellen betrekken die niet al op de een of andere manier met de evaluatie van het Schipholbeleid te maken hebben. Het burgerpanel verbetervoorstellen is opgezet volgens een beproefde methode waarbij werving en selectie op een zeer zorgvuldige manier plaatsvindt. Het door u gevraagde overzicht van de gehanteerde criteria voor selectie van de deelnemers aan het burgerpanel stuur ik u hierbij toe (bijlage 1).
Ik heb alle vertrouwen in hun inbreng. Deze inbreng zie ik overigens niet als reactie van alle omwonenden. Wat betreft uw rol bij de evaluatie: u bent als platforms ook betrokken bij de verbetervoorstellen. U heeft voorstellen ingediend en bent net als alle indieners in de gelegenheid om op alle vervolgstappen te reageren, onder meer op de eerste verkenning van de voorstellen.

Rol BRS
In uw brief van 15 augustus geeft u aan dat u bezwaar heeft tegen een adviesrol van de BRS.
De BRS wordt niet formeel om advies gevraagd. De BRS kan, net als alle indieners, reageren op de eerste verkenning van de voorstellen en alle vervolgstappen. Al die reacties zullen door mij en mijn collega van VROM bij de afweging worden meegenomen.

Verbetervoorstel sector

U verwijst in uw brief van 4 augustus naar het rapport "Werken aan de toekomst van Schiphol en de regio" van de sectorpartijen. Hierin stelt de sector dat er een toezegging zou zijn gedaan naar een 'herijking' van de invoergegevens in 2005 op basis waarvan een aanpassing van de grenswaarden zou plaats vinden voor de periode tot 2010.

U merkt terecht op dat dit u bevreemdt. Er is geen toezegging gedaan over 'herijking' en aanpassing van de grenswaarden. Wel is bij de totstandkoming van het beleid voor Schiphol dat vanaf 2003 geldt, afgesproken dat het beleid zou worden geëvalueerd. Deze evaluatie vind zoals u weet momenteel plaats. De resultaten van de evaluatie kunnen aanleiding geven om het beleid (deels) aan te passen. Het kabinet neemt hierover in april 2006 een standpunt in.

Ik hoop hiermee uw zorgen te hebben weggenomen.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen