Gemeente Soest

Nevenpost brandweer

Datum: 17/10/2005

De brandweer Soest gaat met ingang van het nieuwe jaar - januari 2006
- de kwaliteit van de repressieve brandweerzorg (brandbestrijding en andere brandweerhulpverlening) verhogen. Dat doet zij door in de kern Soest een tweede brandweerpost te realiseren en het Soester uitruksysteem te wijzigen van decentraal naar centraal uitrukken. Daarmee wordt de kwaliteit van de repressieve brandweerzorg naar een voldoende gebracht. Dit mede in reactie op de in september 2005 door de regionale brandweer uitgebrachte rapportage Regionaal Dekkingsplan. De tweede brandweerpost komt op bedrijventerrein Soestdijk en krijgt met name een functie buiten kantoortijden.

Niet passend

De brandweer Soest kent al sinds decennia twee brandweerkazernes: één in Soesterberg aan de Koppenlaan, en één aan de Lange Brinkweg in Soest. De kazerne aan de Lange Brinkweg ligt decentraal in de kern Soest. Om sneller hulp te kunnen bieden, wordt dan ook sinds jaren het decentrale uitruksysteem toegepast. Dit betekent dat de brandweerlieden van uit hun werk- of thuisadres direct naar het adres van de hulpaanvraag uitrukken. De consequentie van dit uitruksysteem is een (regelmatig terugkerende) situatie waarbij er op het adres van het incident brandweerlieden aanwezig zijn, zonder dat het noodzakelijke materieel (tankautospuit met de noodzakelijke blus- en hulpverleningsmiddelen) al ter plaatse is. Dit past niet meer in het huidige vastgestelde kwaliteitszorgsysteem.

Al in 2001 was de kwaliteit van het Soester repressief uitruksysteem met een door het adviesbureau Van Dijke uitgebracht rapport ter discussie gesteld. Kanttekeningen waren geplaatst bij het Soester decentrale uitruksysteem, in het bijzonder met de hiermee gepaard gaande (on)veiligheid voor het brandweerpersoneel, de span of control en teamwork, de noodzakelijke informatieoverdracht, communicatie en nazorg/evaluatie van incidenten.
Als vervolg op deze rapportage zijn door de gemeenteraad in het voorjaar van 2003 financiële middelen ter beschikking gesteld om tot realisatie van een opstapplaats/stallingsplaats te komen in de omgeving Vrijheidsweg/Industrieweg. In de periode 2003 - 2005 is naarstig gezocht naar een geschikt (huur)pand. Na enkele mislukte pogingen is zomer 2005 een geschikt pand gevonden aan de Nijverheidsweg 20.

Voorbereiding

In de komende twee maanden wordt een deel van dit pand geschikt gemaakt voor het uitrukken van een brandweerwagen. Verder worden in deze periode nieuwe uitrukprocedures en de logistieke planvorming voorbereid. In de tweede helft van december kan het pand dan verder worden ingericht en kan er worden proefgedraaid. De planning voor invoering van het nieuwe centrale uitruksysteem is bepaald op begin januari 2006. Bij een centrale uitruk gaan brandweerlieden na een melding naar de brandweerpost, vanwaar zij met het brandweervoertuig naar de plaats van het incident gaan.
De brandweerpost aan de Nijverheidsweg gaat uitsluitend buiten kantoortijden (tussen 18.00 en 06.00 uur en in weekenden) gebruikt worden voor het nieuwe centrale uitrukken. Tijdens kantoortijden blijft de uitruk plaatsvinden vanaf de kazerne Lange Brinkweg. Daarbij gaat het om de eerste uitruk direct na melding van een incident. Is meer dan één blusvoertuig nodig, iets dat in de praktijk relatief weinig voorkomt, dan kan alsnog vanaf de tweede post worden uitgerukt.

De uitruk vanaf de nieuwe nevenpost is door middel van een huurcontract voor vijf jaar - met een optie naar tien jaar - vastgelegd. Aangezien de organisatie van de brandweer in Soest, maar ook regionaal en landelijk, in ontwikkeling is, wordt de uitruk en de huur van dit pand als eindig gezien. Afhankelijk van deze ontwikkelingen wordt over vijf jaar het gebruik van de nevenpost opnieuw bekeken.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer