FNV

Leden bij ADM Cocoa houden vast aan eisen voor cao

De leden van FNV Bondgenoten bij ADM Cocoa in Koog aan de Zaan en Wormer houden strikt vast aan hun eisen voor een nieuwe cao. Dat bleek donderdagavond tijdens een ledenvergadering.
"De werkgever kan nu ingaan op onze eisen, anders komen we weer bij elkaar maar dan voor driekwartsvergaderingen om te stemmen over het organiseren van stakingen", zegt vakbondsbestuurder Mariëtte Patijn die op maandag 17 oktober nog een afspraak met de directie heeft.

De onderhandelingen zitten vast op loon, pensioen en arbeidsongeschiktheid. "Maar ook de collectieve ziektekostenverzekering is van belang", benadrukt Patijn. "Veel ploegenwerkers in de cacaofabriek zitten tegen de ziekenfondsgrens aan. Maar omdat hun ploegentoeslag meetelt voor de zorgtoeslag zijn ze in het nieuwe zorgstelsel duurder uit. Laat ADM Cocoa daarom de aanvullende verzekering in de collectieve regeling betalen."

In een cao voor twee jaar eist FNV Bondgenoten 1,25 procent per 1 mei 2005 en 2 procent per 1 mei 2006. De vakbond wil dat de pensioenregeling zo wordt aangepast aan de nieuwe fiscale regels dat iedereen straks nog bij 62 jaar kan stoppen met werken tegen 70 procent van het loon. De nieuwe regels bij arbeidsongeschiktheid mogen ook niet slechter uitvallen dan de huidige regeling.