Gemeente Voorschoten

Persberichten - Rotonde neemt knelpunten weg kruising Bachlaan, Van Beethovenlaan en Prins Bernhardlaan
Uitgebracht op: vrijdag 30 september 2005

Rotonde neemt knelpunten weg kruising Bachlaan, Van Beethovenlaan en Prins Bernhardlaan

De gemeente Voorschoten begint op 17 oktober met de aanleg van een rotonde op de kruising Van Beethovenlaan/ Bachlaan/ Prins Bernhardlaan. De rotonde en een aantal aanvullende maatregelen maken het kruispunt overzichtelijker, beperken het sluipverkeer door de Nassauwijk en zorgen ervoor dat het wijkvreemd verkeer en het schoolverkeer elkaar niet tegenkomen.

De huidige voorrangsregeling op het kruispunt Van Beethovenlaan/Bachlaan/Prins Bernhardlaan roept door de onoverzichtelijkheid en onduidelijkheid van de voorrangsregeling veel verkeersonveiligheid op, voor zowel de automobilisten als de fietsers en voetgangers. Daarnaast zijn er op en nabij de Prins Bernhardlaan twee scholen en een schooldependance gesitueerd, die het nodige haal- en brengverkeer opleveren. Vooral tijdens de ochtendspits komen het spitsverkeer en het schoolverkeer elkaar tegen, wat onoverzichtelijke situaties veroorzaakt. Verder hebben de bewoners van de Nassauwijk dagelijks te maken met wijkvreemd verkeer.

Aanvullende maatregelen
De gemeente laat de rotonde aanleggen volgens de landelijke aanbevelingen, zoals dat ook het geval is bij de rotonde op het kruispunt van de Van Beethovenlaan en de Mozartlaan. Dit houdt onder meer in dat fietsers en voetgangers automatisch in de voorrangsregeling van de rotonde meegaan. Daarnaast neemt de gemeente een aantal aanvullende maatregelen om het verkeer beter te reguleren:
* Op de Prins Bernhardlaan wordt een gedeeltelijke éénrichtingsverkeer ingesteld. Op deze manier ontstaat er een veilig gebied tegenover de basisschool en komen het spitsverkeer en het schoolverkeer elkaar niet tegen.

* Op de Oude Adegeesterlaan wordt het éénrichtingsverkeer omgedraaid, zodat de Prins Bernhardlaan goed bereikbaar blijft.
* Op de Nassaukade tussen de Bachlaan en de Charlotte de Bourbonlaan
- wordt een éénrichtingsverkeer ingevoerd, zodat de verkeersstromen beter verspreid worden.

Kruispunt afgesloten voor autoverkeer
De werkzaamheden starten donderdag 17 oktober 2005 en eindigen eind december. Onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen de planning beïnvloeden. Gedurende de werkzaamheden is het kruispunt Van Beethovenlaan/Bachlaan/Prins Bernhardlaan afgesloten voor autoverkeer. Dit wordt omgeleid via een omleidingsroute over de Mozartlaan/Leidseweg. Ook het openbaar vervoer ConneXXion (buslijndiensten 48 en 39) zal via de Mozartlaan afgewikkeld worden. De doorgang van (brom)fietsers en voetgangers blijft, voor zover het werk het toelaat, zo veel mogelijk intact. De gemeente tracht de overlast tot een minimum te beperken.


- einde bericht -