Stichting Bouw Research

SBR-richtlijn Trillingen van vloeren door lopen

'Trillingen van vloeren door lopen' is een eenduidige en praktische richtlijn voor het voorspellen, meten en beoordelen van trillingsgedrag bij vloeren. De richtlijn is bruikbaar voor alle gangbare vloertypen in de utiliteits- en woningbouw. Met deze informatie wordt het voor opdrachtgevers, producenten, architecten en constructeurs eenvoudiger om in het ontwerpstadium te anticiperen op comforteisen.

AuteurP.H. Waarts
Artikelnummer539.05
ISBN90-5367-4101
Prijs¤49,95
Datum van publicatie17 oktober 2005
Bestel

Achtergrond informatie
Het Bouwbesluit stelt uitsluitend eisen aan vloeren voor zover deze eisen betrekking hebben op de veiligheid, de gezondheid en de bruikbaarheid. Het trillingsgedrag van vloeren door lopen maakt hier geen deel van uit. Vloeren worden met betrekking tot dit aspect vaak alleen beoordeeld wanneer er tijdens het gebruik klachten zijn. Ook dan blijkt het moeilijk een objectief oordeel over het trillingsgedrag van vloeren door lopen te geven. De privaatrechtelijke regelgeving in NEN 6702 over het beoordelen van het dynamisch gedrag van vloeren dekt de problematiek namelijk niet geheel af. Vanuit de wens om het materiaalgebruik in de bouw te beperken en de introductie van nieuwe vloerentypen, ontstond in de praktijk behoefte aan een richtlijn voor het voorspellen, het meten en het beoordelen van trillingen van vloeren door lopen. Deze richtlijn geeft ontwerpers, toetsers en bouwers daartoe een set procedures en hulpmiddelen. De inhoud is gebaseerd op Europees onderzoek. Op basis hiervan zijn procedures gekozen en beschreven en hulpmiddelen ontwikkeld. Hierbij is vooral gestreefd naar eenduidigheid. Voor meer achtergrondinformatie wordt verwezen naar de literatuur. In het onderzoek gaat het om vloeren van beton, hout, staal en combinaties van deze materialen. De richtlijn heeft als belangrijkste doel het beoordelen van het comfort van vloeren door lopen. De richtlijn kan ook worden gebruikt voor trillingen door andere interne bronnen zoals dansende mensen en machines (bijvoorbeeld wasmachines). Voor vloertrillingen veroorzaakt door externe bronnen, zoals wegverkeer of bouwwerkzaamheden, kan gebruikt worden gemaakt van de SBR-publicatie 'Trillingen. Meet- en beoordelingsrichtlijnen'. Methoden
De richtlijn beschrijft twee methoden voor het voorspellen van dynamisch gedrag van een vloer: - op basis van eindige elementen; - de handrekenmethode. In een apart hoofdstuk wordt een klassenindeling gegeven voor het beoordelen van trillingsgedrag in relatie tot de gebruiksfunctie van de vloer. Ook is een hoofdstuk gewijd aan de belastingen door het lopen van personen en door aerobics en springende mensen. Voor overige belastingen, waaronder machinebelastingen, is kwalitatief beschreven hoe deze belastingen in rekening kunnen worden gebracht. In bijlages worden o.a. de specificaties van meetapparatuur geïnventariseerd, worden methoden aangegeven om de eigenfrequentie van vloeren te berekenen, en zijn rekenvoorbeelden opgenomen.