zesdaage van amsterda,

Velodrome amsterdam

Persbericht

Amsterdam, 10 oktober 2005

ZESDAAGSE AMSTERDAM FOCUS OP NEDERLANDERS

De Zesdaagse van Amsterdam is in vijf jaar tijd uitgegroeid van een beginnend evenement tot een vooraanstaand topsport wielerevenement.
Met een deelname van 10 Nederlanders op een totaal deelnemersveld van 24 renners kent deze 13e editie een ongekend hoog aantal Nederlandse deelnemers in een sterk internationaal veld. Aan het sprinttoernooi doen drie wereldkampioenen mee.

Illustere renners staan op de erelijst van de Zesdaagse van Amsterdam. Jaar in jaar uit vervult een select gezelschap topcoureurs de gladiatoren rol in het Amsterdamse Velodrome. Dit jaar telt de deelnemerslijst gevestigde coureurs en een nieuwe lichting jonge Nederlandse talenten.

Tot de grote kanshebbers behoren natuurlijk de winnaars van 2003 en 2004 Danny Stam en Robbert Slippens. Voor het Noord-Hollandse koppel was de zesdaagse-winter van 2004/2005 een topseizoen met drie overwinningen. In de aanloop naar het aankomende zesdaagse-seizoen lijken ze zelfs sterker dan ooit. Concurrentie komt er van het koppel Risi/ Betschart de Italiaan Villa aan de zijde van Marvulli en het Belgische koppel Keisse/Gilmore.

Toch kunnen vooral de overige Nederlandse renners niet onderschat worden. Een groot gedeelte van de Nationale baanselectie die in Los Angeles formidabel presteerde neemt deel aan de Amsterdamse Zesdaagse. Niki Terpstra, Jens Mouris en Peter Schep zijn onderdeel van de zilveren achtervolgingsploeg. Wim Stroetinga is supersnel en een groot talent.

Max Van Heeswijk, Matthé Pronk, Jos Pronk en Aart Vierhouten vertegenwoordigen de Nederlandse wegprofs. Vooral Van Heeswijk liet dit jaar van zich spreken door drie Pro-Tour wedstrijden te winnen, waaronder een etappe in de Ronde van Spanje.

Sprinters
De deelnemers aan de Koga Sprint Cup zijn dit jaar van een zeer hoog niveau. Maar liefst drie wereldkampioenen staan aan het vertrek. Teun Mulder, Theo Bos en René Wolf wereldtoppers die garant staan voor power en spektakel. Naast de drie kampioenen zijn Tim Veldt, Kasper Jessen en Barry Forde zeker geen figuranten. Jessen is Deens kampioen, Forde vice-wereldkampioen Keirin en Tim Veldt het derde lid van de Nederlandse sprintploeg..

Prof Derny Gala
Op woensdag 19 oktober wordt als bijprogramma in de Zesdaagse van Amsterdam het Doeland Prof Derny Gala verreden ten bate van de VVBW. Als afsluiting van het wegseizoen zullen alle Nederlandse wegprofs in een drie wedstrijden tellende dernyreeks elkaar bestrijden.

////////////////////////////////////////////