CARLO VAN DAM SLUIT NK KAMPIOENSCHAP MET DUBBELE PODIUMFINISHES AF!

Zandvoort, 16 oktober 2005 - Op het circuit van Zandvoort heeft Carlo van Dam laten zien dat de grote vorm van de laatste maanden aanwezig is. De coureur van SG Formula die als enige van het Franse team naar het populaire duinencircuit afreisde, pakte tweemaal de tweede plaats dat onder een zeer aangenaam najaarszonnetje tijdens de traditionele Finale Races werden verreden! Niet alleen werden de 250 sponsors en relaties getrakteerd op de culinaire hoogstandjes in de partytent van S-T-A-R-T, maar ook genoten ze zichtbaar van het optreden van Van Dam die met een dubbele podiumfinishes het Nederlands Formule Renault 2.0 Kampioenschap met succes afsloot. Ondanks dat de rijder slechts een enkele keer op vaderlandse bodem aan de start verscheen, eindigde de Vlaardinger op een keurige zevende plaats in het kampioenschap met 74 punten. Met de nodige kilometers in de benen zal Van Dam deze week afreizen naar Italië waar hij een aanval zal doen op de derde plaats in de Eurocup op het circuit van Monza!

KWALIFICATIE
In de enige kwalificatiesessie van slechts twintig minuten reed het 19-jarige talent op zaterdagmiddag totaal elf rondjes op het 4,307 kilometer lange circuit en zette pas in zijn laatste ronde zijn snelste tijd (1:38.478). In een redelijk sterk deelnemersveld van 15 coureurs uit Nederland en Scandinavië realiseerde Van Dam de tweede tijd. Hij moest enkel Van der Zande voor zich dulden, waardoor de rijder van S-T-A-R-T zich naast zijn oude teamgenoot op de eerste startrij op de grid nestelde voor de eerste manche die op zondagochtend werd verreden.

RACE 01 + 02
In de elfde race van het Nederlands Kampioenschap kwam Van Dam goed uit de startblokken en behield zijn tweede plaats voor het ingaan van de Tarzanbocht. Gedurende de twaalf ronden tellende race kon Van Dam poleman Van der Zande lang volgen, maar wist door veel overstuur geen serieuze aanval te plaatsen om de rijder van Van Amersfoort Racing te passeren. Van Dam liep vervolgens meer dan drie seconden uit op de nummer drie, Bas Lammers, en werd als tweede afgevlagd. De rijder met startnummer 33 belandde niet alleen op het podium, maar pakte tevens de tweede snelste rondetijd (1:38.925) die bepalend was voor de startopstelling van de afsluitende race.

Wanneer de lichten voor de laatste maal dit seizoen waren gedoofd, kwam Van Dam goed van zijn plek. Hij probeerde opnieuw Van der Zande in de eerste ronde te verschalken, maar de kersverse NK-kampioen behield zijn eerste plaats. Van Dam, die voor de derde keer dit seizoen op Zandvoort aan de start verscheen, liep samen met Van der Zande steeds verder uit op de rest van het veld. Met nog twee ronden voor de boeg had Van Dam nog een megamoment door het toedoen van een plas olie dat bij het uitkomen van Hugenholz op de baan lag, waardoor hij in het zicht van de haven er nog bijna vanaf vloog. Van Dam kwam uiteindelijk na ruim achttien minuten opnieuw als tweede over de meet!

Carlo van Dam: "Ondanks dat ik ten opzichte van Van der Zande en Strous op Zandvoort nooit heb kunnen testen en dus met een flinke achterstand hier aan de start verscheen, ben ik uiteraard erg blij met mijn dubbele podiumfinishes. Ik ging in beide manches voor de overwinning, maar Van der Zande was dit weekend simpelweg te snel. Zowel in de kwalificatiesessie als in de eerste race van vanmorgen had ik ontzettend veel last van overstuur, waardoor er niet meer in zat dan een tweede plaats. Verder vond ik dat de baan er bijzonder slecht bijlag en veranderde de condities van het asfalt regelmatig gedurende het weekend. In de tweede wedstrijd was de auto beter in de snelle bochten en kon ik nog aardig inlopen op Van der Zande en werd ik opnieuw als tweede afgevlagd. Niet alleen voor mij maar ook voor de vele gasten die naar het circuit zijn gekomen is het belangrijk dat ik goed voorin mee kon doen en ik pakte bovendien voor de eerste keer twee podiums in één weekend! Ik ben blij dat ik met voldoende testkilometers naar alweer de laatste races in de Eurocup kan afreizen, want ik heb nog steeds een klein kansje om samen met mijn teamgenoot Clairay uit te maken wie de derde plaats in het kampioenschap definitief gaat binnenhalen!"

S-T-A-R-T (STichting Aankomend Race Talent) is een Nederlands initiatief dat jong racetalent op diverse facetten van de autoracesport wil ondersteunen. S-T-A-R-T biedt jonge coureurs ondersteuning op zowel communicatieve- als commerciële aspecten die verbonden zijn met de autosport. S-T-A-R-T presenteert zich op de grid als een S-T-A-R-T-F-I-G-H-T-E-R, geïnspireerd op de F104 / Starfighter van de US Airforce. Zoals de US Airforce destijds alleen de echte talenten opleidde, zo wil S-T-A-R-T Nederlandse racetalenten begeleiden. Ondernemingen die als sponsor willen participeren in dit concept en jonge racetalenten die menen in aanmerking te komen voor deze begeleiding kunnen contact opnemen met S-T-A-R-T door een emailbericht te sturen naar trademarketingbenelux@eddinglega.nl