Ingezonden persbericht


Onderzoek Voedingscentrum: moeders onterecht bezorgd over zoetstoffen in light frisdrank

17 oktober 2005

Ruim 60% van moeders met jonge kinderen denkt ten onrechte dat zoetstoffen slecht zijn voor de gezondheid van hun kinderen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Voedingscentrum bij de start van de campagne Veilig Voedsel. Van de moeders die hun kind geen light (fris) drank geven, geeft een kwart aan dat niet te doen, omdat ze die ongezond vinden. Ook denkt een kwart van de ondervraagden onterecht dat zoetstoffen kankerverwekkend zijn. Van zoetstoffen is echter wetenschappelijk vastgesteld dat ze veilig zijn bij normale consumptie. Uit het onderzoek van het Voedingscentrum blijkt ook dat ruim 40% van de ondervraagden behoefte heeft aan meer informatie over zoetstoffen. Om aan deze informatiebehoefte tegemoet te komen en om de consument eerlijk en objectief te informeren over veilig voedsel, start het Voedingscentrum vandaag met een nieuwe campagne.

Met de campagne Veilig Voedsel wil het Voedingscentrum het inzicht van de Nederlandse bevolking in veilig voedsel vergroten. De Veilig Voedsel Wijzer geeft aan welke mogelijke risico's er per product bestaan en welke maatregelen er worden genomen. Daarnaast staat er op de wijzer wat de consument zelf kan doen om eventuele risico's te beperken. Op de achterzijde van de Veilig Voedsel Wijzer staat uitgelegd hoe veiligheidsnormen bepaald worden en welke instanties controleren op de naleving van de regels.

De bijbehorende folder 'Opgroeien met veilig en gezond eten' is bedoeld voor ouders met jonge kinderen. Er staat praktische informatie in met betrekking tot zaken waarover ouders zich zorgen kunnen maken als het gaat om de voeding van hun kinderen, zoals zoetstoffen. Alle zoetstoffen in light (fris)dranken zijn uitgebreid getest en veilig bevonden. Ze kunnen dan ook, bij gebruik van normale hoeveelheden, dagelijks worden geconsumeerd. Alleen jonge kinderen (tot 4 jaar) kunnen de veiligheidsnorm van de zoetstof cyclamaat relatief snel overschrijden (al bij twee glazen). Aangezien (fris) dranken ongemerkt veel calorieën leveren, adviseert het Voedingscentrum ter preventie van overgewicht bij jonge kinderen, kinderen de light versie van (fris)dranken te geven. Water en thee zonder suiker zijn ook goede alternatieven.

Bij de wijzer en de folder krijgt de consument ook een stickervel van Jelle en Belle, twee karakters die de hoofdrol spelen in de KetenCampagne Sappen, die gelijktijdig van start gaat. Doel van deze KetenCampagne Sappen is kinderen te stimuleren actief op zoek te gaan naar informatie over de herkomst en productietechnieken van voedsel. Hiervoor zijn een lespakket voor het basisonderwijs en aantrekkelijke, educatieve computerspelletjes ontwikkeld. Het Sappenspel kan op www.voedingscentrum.nl worden gespeeld.

De Veilig Voedsel Wijzer is gratis te bestellen bij het Voedingscentrum via (070) 306 88 88 of op www.voedingcentrum.nl.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Voedingscentrum - eerlijk over eten