Provincie Flevoland




Bescherming tegen wateroverlast moet bij iedereen bekend zijn

Kaarten met beschermingsniveaus voor wateroverlast moeten openbaar en voor iedereen toegankelijk zijn en er moeten calamiteitenplannen komen. Dat zijn de twee belangrijkste uitkomsten van de
waterconferentie in Oranjewoud over wateroverlast. De waterbeheerders en planologen uit Zweden, Noorwegen, Duitsland, Engeland en Nederland gaan hun aanbevelingen nu rapporteren aan de Europese Unie, die bezig is met het opstellen van een nieuwe Europese kaderrichtlijn over overstromingsrisicos.

Waterrisicokaarten tonen welke gebieden kans maken op wateroverlast. Deze kaarten worden al gebruikt in het planvormingsproces om te voorkomen dat wordt gebouwd in gebieden die een grote kans op wateroverlast hebben. Nieuw zijn de kaarten waarop de bescherming tegen wateroverlast staat aangegeven. Daarmee wordt voor iedereen duidelijk hoe goed hij of zij beschermd is tegen wateroverlast. De Nederlandse kaarten dienen als voorbeeld voor andere landen. In de calamiteitenplannen staat wat mensen moeten doen bij overstromingen of wateroverlast.

Andere aanbevelingen uit de waterconferentie zijn:

* Houd rekening met klimaatveranderingen. In Nederland houden de waterbeherende organisaties hier al rekening mee, in Engeland is men daarmee begonnen, maar in de andere deelnemende landen nog helemaal niet.

* Maak informatie over waterbeheer toegankelijk voor alle overheden. Gegevens van bij het waterbeheer betrokken overheden en organisaties zouden op nationaal niveau toegankelijk gemaakt moeten worden. Uit deze gedeelde databases kunnen overheden gemakkelijk informatie halen over onder andere gemalen, stuwen, peilbesluiten.

* Maak afspraken over waterbeheer in de ruimtelijke ordening. In Nederland bestaat hiervoor al de watertoets. Niet alle andere deelnemende landen beschikken over een dergelijk instrument.

In juni 2006 wordt een vervolg gegeven aan deze conferentie. Tijdens deze slotconferentie in Cambridge (Engeland) worden definitieve aanbevelingen opgesteld. De waterconferenties worden georganiseerd in het kader van het Europese Interreg project Flows. Vanuit Nederland participeren in dit project: de provincies Flevoland, Groningen en Fryslân en de waterschappen Wetterskip Fryslân, Zuiderzeeland, Hunze en Aa's en Noorderzijlvest.