Provincie Limburg

Alsnog akkoord over vestiging Arcuscollege in Parkstad Limburg Gezamenlijk persbericht van Provincie Limburg, gemeente Heerlen en

Arcus College Heerlen

Vrijdagmiddag hebben Arcus, de gemeente Heerlen, Parkstad Limburg en de Provincie Limburg in principe overeenstemming bereikt over de vestiging van een unielocatie van het Arcuscollege naast de Hogeschool Zuyd aan de Valkenburgerweg.

Eerder deze week leek een overeenkomst over een nieuwe locatie te stranden. Dankzij inspanningen van de Provincie zijn de betrokken partijen het erover eens, dat op deze locatie zowel voldaan kan worden aan de vestigingseisen van Arcus als aan de planologische eisen van de gemeente Heerlen en van de Provincie Limburg. Voorwaarde is wel dat de unielocatie in de directe omgeving kan worden ingepast. Dit is zowel van belang voor Arcus, die een campusconcept wil kunnen realiseren, als ook voor Heerlen die veel waarde hecht aan een onderzoek naar een goede stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing en de infrastructurele consequenties. Dit laatste is ook voor de Provincie Limburg een vereiste omdat de locatie dichtbij het natuurgebied Terworm ligt dat onderdeel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur. Zowel voor Heerlen als voor de Provincie is het bovendien noodzakelijk dat de unielocatie goed ontsloten wordt, zowel voor het openbaar vervoer overdag als voor het autoverkeer in de avonduren.

Economische factor

Een belangrijke reden waarom partijen het eens zijn geworden is dat deze locatie veel kansen biedt voor een functionele clustering met onderwijsinstellingen als de Hogeschool Zuyd, de Open Universiteit en het Sintermeertencollege. Daarmee krijgt Parkstad Limburg een unieke onderwijsinfrastructuur: VO, MBO, HBO en Universitair onderwijs liggen dan direct bij elkaar en vormen in een unieke clustering de door de onderwijs¬instellingen gewenste onderwijsboulevard. Ook de overheden zien hierin een economische factor van betekenis voor Parkstad Limburg. De partijen hebben afgesproken dat uiterlijk eind dit jaar duidelijkheid moet komen over de inpassingseisen. Om dit te bereiken is een stedenbouwkundig plan nodig. Dit is de aanbeveling van voormalig rijksbouwmeester Kees Rijnboutt die samen met voormalig gedeputeerde Jean Bronckers, in opdracht van de Provincie Limburg, onderzocht waar de unielocatie het beste kan worden gehuisvest en daarbij uitkwam op de locatie bij de Hogeschool Zuyd.

17-10-2005 09:12