Gemeente Amsterdam

Nieuws uit B&W van 13 oktober 2005

13 oktober 2005
---
Voorlichting Besluiten van het college van Burgemeester en Wethouders, en voorstellen aan de gemeenteraad van woensdag 13 oktober 2005.

A-BESLUITEN (genomen op basis van stukken en discussies)

Personeel en Organisatie

Het college heeft de nadere invulling vastgesteld van de Persoonlijke Management Doelen voor 2006. Ook heeft het college kennisgenomen van de PMD-cyclus voor 2006.

Financiën

Het college stemt in met de jaarverslag-/rekeningcirculaire 2005 en de bestuurlijke brief voor de diensten en stadsdelen.

Bedrijven/Verkeer, Vervoer en Infrastructuur

Het college heeft kennis genomen van het besluit van de Nederlandse Mededingautoriteit (NMa) om de gemeente op dit moment geen dwangsom op te leggen in verband met het niet van het GVB afgesplitst zijn van de IJ-veren. Het GVB moet dan wel jaarlijks voor 1 juli de jaarrekening van de afdeling Veren, en de accountverklaring overleggen. Een andere voorwaarde is dt het GVB jaarlijks voor 1 juli een overzicht van de geldstromen tussen het GVB en de afdeling Veren overlegt en inzicht geeft in de onderbouwing daarvan. Op 25 maart jl. heeft de NMa per brief kenbaar gemaakt dat ze van plan zijn om het GVB een dwangsom op te leggen indien de IJ-veren niet tijdig worden afgesplitst en worden ondergebracht in een privaatrechtelijke rechtspersoon. Dit besluit wordt ter kennisneming naar de raadscommissie van 2 november 2005 gestuurd.

Grondzaken

Het college heeft kennisgenomen van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor het sportpark Sloten. In de SPvE staan de voorwaarden voor de bouw van 2 vrije sectorwoningen, 11.000 m2 commerciële sportfuncties, 300 parkeerplaatsen en de herinrichting van de openbare ruimte en groen. Daarnaast heeft het college ingestemd met de grondexploitatiebegroting voor het sportpark Sloten met een positief saldo van EUR147.000. Het salo is taakstellend en wordt toegevoegd aan het Vereveningsfonds. De kosten worden beraamd op een bedrag van EUR 6.639.000 en de opbrengsten op EUR 6.755.000. Voor de uitvoering van dit project verleent het college een krediet van EUR 7.302.900. Op 13 juli 2005 jl. heeft de stadsdeelraad van het stadsdeel Sloten de SPvE voor het sportpark vastgesteld. Behandeling in de raadscommissie is op 3 november 2005 en in de gemeenteraad op 30 november 2005.

Het college heeft de aanpassingscoëfficiënten erfpachtcanon en schaduwgrondwaarden, toeslagpercentages en reductiefactoren voor het kalenderjaar 2006 vastgesteld.

Grondzaken/Ruimtelijke Ordening

Het college heeft het bestemmingsplan Getz vastgesteld. Dit bestemmingsplan geldt voor het gebied dat wordt begrensd door de Heineken Music Hall aan de oostzijde, de ArenA Boulevard aan de oordzijde, de Passage aan de westzijde en de Corridor aan de zuidzijde. Het Centrumgebied Amsterdam Zuidoost is inmiddels voor het grootste deel gerealiseerd. Het entertainmentcenter GETZ vormt het laatste onderdeel van de uitgaansdriehoek in het centrumgebied en voltooiing van dit gebied is voor de ontwikkeling van het centrumgebied van groot belang. Op 17 mei heeft het college ingestemd met de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Er zijn vier zienswijzen ingediend die allen ontvankelijk zijn. De zienswijzen die aanleiding hebben gegeven tot wijzigingen zijn gegrond verklaard. Om de retail-invulling binnen het concept GETZ en de thematiek (GETZ is in eerste instantie een entertainment gebied) te bewaken heeft het college besloten tot de instelling van het Formule Advies Team (FAT) GETZ die toets of toekomstige gebruikers passen in het betreffende concept.

Dit besluit wordt ter kennisneming naar de raadscommissie van 3 november 2005 gestuurd, het bestemingsplan wordt op die dag in de commissie behandeld.

Ruimtelijke Ordening

Het college heeft kennis genomen van de halfjaarrapportage IJburg en Zeeburgereiland, eerste helft van 2005 In de rapportage staat onder meer vermeld dat er voor het Haveneiland West ongeveer 136 woningen zijn opgeleverd en er 121 woningen in aanbouw zijn opgenomen. De woningbouw voor het Haveneiland Oost start in oktober. Op het Steigereiland zijn er circa 45 woningen opgeleverd en zijn er 170 woningen in aanbouw aangenomen. Voor het Zeeburgereiland is het ontwikkelingsplan en de bijbehorende grondexploitatie door de gemeenteraad vastgesteld. . De rapportage behandelt de voortgang in de planvorming en uitvoering van het project IJburg en Zeeburgereiland en geeft inzicht in de financiële stand van zaken in de eerste helft van 2005. Dit besluit wordt ter kennisneming naar de raadscommissie van 3 november 2005 gestuurd.

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om de aanwijzing van het Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer als grootstedelijk project te verlengen met een periode van 10 jaar tot 1 januari 2016. Bij de besluitvorming i 1996 is uitgegaan van een periode van 10 jaar tot 1 januari 2006. Er is toen aangegeven dat het onzeker was wanneer het project daadwerkelijk uitgevoerd zou worden. Nu duidelijk is dat de uitvoering langer duurt, is verlenging van de grootstedelijkheid noodzakelijk. Het college stelt verder voor de plangrenzen van het grootstedelijk gebied zo te veranderen dat het gebied waarop het station Amsterdam Science Park gerealiseerd gaat worden binnen de grenzen valt. Tot slot stelt het college voor de naam Wetenschappelijk centrum Watergraafsmeer te veranderen in Amsterdam Science Park.

Volkshuisvesting

Het college heeft de schriftelijke vragen van de raadsleden de heer Goring en mevrouw Buurma Haitsma over de vereniging van Amsterdam erfpachters beantwoord. Publicatie in het Gemeenteblad.

Het college heeft ingestemd met het uitvoeringsplan met het oog op knelpunten bij de realisatie van huivesting voor studenten, ouderen en mensen met een handicap. Er wordt uitgegaan van EUR 1.000.000 waarbij het budget als knelpuntenpot en stimuleringsbijdrage wordt ingezet met als doel het opheffen van het tekort aan studenteneenheden en het vergroten van de mogelijkheden voor ouderen en mensen met een handicap om zelfstandig te wonen. Bij de behandeling van de voorjaarsnota 6 juli 2005 is een amendement aangenomen van raadslid Buurma- Haitsma voor een prioriteit van EUR 1.000.000 structureel om binnen het volkshuisvestingbeleid de financiële knelpunten bij de realisatie van huisvesting voor studenten, ouderen en mensen met een handicap op te lossen. Behandeling in de raadscommissie is op 3 november 2005.

Het college heeft ingestemd met de raadsvoordracht over het preadvies op de notitie van het raadslid M. van Poelgeest over de "Woonvisie" en opmerkingen uit de raadscommissie. In de notitie doet het raadslid een aantal technische voorstellen om vanuit de gemeente meer richting te geven aan het volkshuisvestigingsbeleid. In het preadvies wordt onder meer vermeld dat aangaande het voorstel voor een verfijning van het tellen van bewoners en woningen negatief wordt geadviseerd omdat dit een overheidssturing suggereert en die juist afgebouwd wordt. Daarnaast wordt er positief gereageerd op het interesseren van corporaties van buiten Amsterdam. Ook wordt er aangegeven dat het doorgaan met verlaagde grondprijzen voor sociale huurwoningen een punt in de onderhandeling is over de nieuwe beleidsovereenkomst wonen. Het is een politieke en financiële afweging van de Gemeenteraad. De woonvisie is via B&W aan de commissie aangeboden voor advies. Behandeling in de raadscommissie is op 3 november 2005.

Waterbeheer

Het college heeft kennisgenomen van de samenwerkingsovereenkomst riolering buitengebeid tussen de Dienst Waterbeheer en Riolering en waterkwaliteitsbeheerders. DWR sluit samen met de betrokken waterkwaliteitsbeheerders (waterschappen) samenwerkingsovereenkomsten over te rioleren percelen in het buitengebeid in de vorm van het aanbrengen van individuele behandelinstallaties voor afvalwater (IBA's). Het besluit wordt ter kennisneming voorgelegd aan de leden van de raadscommissie.

Begin november staat de vaststelling van het nieuwe beleid voor passagiersvervoer over water gepland. De vergunningsaanvragen die tussen nu en dat moment worden ingediend dienen nog onder het oude beleid getoetst te worden. Gelet op de geluiden "uit de markt" acht het college het van belang de huidige situatie te bevriezen en om geen nieuwe vergunningsaanvragen meer in behandeling te nemen tot het nieuwe beleid is vastgesteld.

Verkeer, Vervoer & Infrastructuur

Het college neemt kennis van de kwartaalrapportage van het project IJsei, over het 2e kwartaal 2005. De lange westelijke steiger en het westelijke waterplein zijn in gebruik genomen. "Pier 10" is overgedragen aan de exploitant. Er zijn bruggen voor langzaam verkeer geplaatst over de Ooster- en Westertoegang. Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland hebben een nieuw goedkeuringsbesluit over het Bestemmingsplan Stationseiland genomen. De juridische procedures tegen de bouwvergunning van IJsei en het verzoek om handhaving van de Wet Milieubeheer ten einde gekomen. Er is gestart met de uitvoering van de aanvaarbescherming en de procedure voor de openbare Europese aanbesteding loopt. Behandeling in de commissie Verkeer, Vervoer & Infrastructuur is op 9 november 2005.

B-BESLUITEN (routinematig; geen stukken)

Sport * Besluitvorming jeugdsportclub "Tafeltennis" De Volewijckers * Besluitvorming jeugdsportclub "American Footbal" Amsterdam Noord

Bedrijven, Juridische Zaken * IMB Programmavoorstel 2006-2008

Juridische Zaken * Bezwaarschrift van mw. Disselhoff inzake kapvergunning voor 168 bomen en 12.400 m2 bosplantsoen bij de A10 tussen de Amstelveenseweg en de Beethovenstraat * Bezwaarschrift van een voormalig ambtenaar in dienst bij GEAM, gericht tegen ontslag uit gemeentedienst * Bezwaar van een ambtenaar inzake vaststelling van de hoogte van de bestaande wachtgelduitkering * Verzet van voormalig ambtenaar van het Slotervaart Ziekenhuis tegen uitspraak op beroep over ontslag

INZAGE STUKKEN

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingsloket.

Adres Voorlichtingsloket:

Stadhuis, Amstel 1, 1011 PN AMSTERDAM Telefoon 6241111