Ingezonden persbericht


Gids: Energie uit afval en biomassa

Bij de uitgeverij Delft University Press is een speciale gids verschenen over het opwekken van energie uit afval en biomassa. Het boek is bedoeld voor iedereen die (beroepshalve of anderszins) betrokken is bij of geïnteresseerd in afvalbeleid of bij beoordeling of de aanschaf van een biomassa verwerkings-installatie, maar die geen technisch specialist is.

Energieopwekking uit afval en biomassa staat steeds meer in de belangstelling. Het kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien is energieopwekking ná preventie en hergebruik, de meest aangewezen manier om de afvalstromen te beheersen. Het is dan ook te verwachten dat er in de voor ons liggende jaren regelmatig nieuwe projecten op dit gebied zullen worden opgezet.

In de praktijk zijn er vele personen betrokken bij afvalbeleid, vergunningverlening of het oprichten van nieuwe installaties. Dat zijn niet allemaal technisch specialisten. Besluitvormers binnen de overheid (Centrale overheid, Provincie, Gemeenten), belangengroeperingen en milieuorganisaties spelen vaak een sleutelrol, vooral in de voorbereidende fase, waarin cruciale beslissingen worden genomen. Het is daarom belangrijk dat juist zij kunnen beschikken over goede, objectieve informatie die voor hen goed toegankelijk is.

Dit is het doel van de gids "Energie uit Afval en Biomassa", dat met steun van SenterNovem is samengesteld door Heideveld bv.Het boek is in de eerste plaats bedoeld voor medewerkers van overheden op verschillende niveaus, die in het kader van vergunning- of beleidstrajecten in aanraking komen met vragen over energieopwekking uit biomassa en afval. Maar ook andere geïnteresseerden kunnen er gebruik van maken.

De gids bestaat uit drie hoofdonderdelen:
algemene inleiding op het beleid ten aanzien van afval en biomassa in Nederland. Hierin komen de belangrijkste juridische termen aan bod, evenals de prioriteitstelling bij de behandeling van afval en biomassa. Een bijlage geeft een uitvoerig overzicht van de belangrijkste relevante regels en wetten. inleiding op het kiezen van een geschikte manier om energie te winnen uit een gegeven biomassa- of afvalstroom. Centraal hierin staat een overzicht van de vele verschillende processen die hiervoor zijn ontwikkeld. Met behulp van dit overzicht kan men een 'voorkeuze' maken van de mogelijkheden. Een belangrijke plaats is daarbij ingeruimd voor de milieueffecten, in het bijzonder de invloed op de broeikasemissies; overzicht van de belangrijkste methoden voor energieopwekking uit afval en biomassa. Het gaat daarbij uitsluitend om methoden voor energieopwekking die ófwel al op de markt zijn, ófwel zover zijn ontwikkeld dat hun marktintroductie korte termijn te verwachten is.

Het doel van de gids is precies wat het woord zegt: niet zozeer een bron van alle informatie zijn, maar meer een wegwijzer in de grote hoeveelheid informatie die momenteel bestaat. Daarom is elk hoofdstuk van de gids voorzien van recente literatuuropgaven, maar ook van adressen van ervaringsdeskundigen en (in een enkel geval) leveranciers. Natuurlijk is daarbij ook gedacht aan de Internetadressen. Waar mogelijk is verwezen naar in Nederland gebouwde installaties.

Welink, J-H en Van der Koogh, J.E.
"Energie uit Afval en Biomassa, Een handleiding bij het kiezen van methoden" ISBN 90-407-2532-2
Prijs E 25,-

Voor meer informatie en bestellen:
Delft University Press Tel: +31 15 2785678
Postbus 98 Fax: + 31 15 2785706
2600 MG Delft E-mail: Info@Library.TUDelft.NL


---- --