Gemeente Delft

Het college heeft vorige week een heldere definitie voor de begrippen braderie en incidentele markt vastgesteld. Daarmee wordt voortaan voorkomen dat op braderieën en incidentele markten activiteiten plaatsvinden die daar niet thuis horen.

De heldere definitie voor braderieën en incidentele markten heeft geen directe relatie met het evenementenbeleid maar heeft als doel te voorkomen dat incidentele markten en braderieën worden gebruikt als gewone commerciële warenmarkt. Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling.

Bij een braderie moet het feestelijk vermaak centraal staan en moet tenminste 60% van de activiteiten niet commercieel van aard zijn. Een incidentele markt moet zich van een warenmarkt onderscheiden door een thematisch karkater, zoals een boekenmarkt, een kerstmarkt of een kunst- en antiekmarkt. Met het vaststellen van deze heldere definities, die gebruikt worden bij de beoordeling van een vergunningaanvraag, zal verkeerd gebruik van een markt niet meer voorkomen.

Daarnaast is er voor de locatie Markt een maximum ingesteld van 6 dagen waarop braderieën en 6 dagen waarop incidentele markten mogen plaatsvinden.

Het strengere eisenpakket voor braderieën en incidentele markten zal in november door de raad worden vastgesteld tijdens de evaluatie van de APV.