CDA

17-10-05

´Politiebestel moet op de schop´

Vorige week kwam het kabinet met voorstellen voor de hervorming van het politiebestel. Tweede-Kamerlid Rendert Algra onderstreept het belang van een nieuw politiebestel.

'Twee zaken zijn absoluut noodzakelijk. Enerzijds moet de lokale verankering van de politieaansturing worden versterkt. Anderzijds zal de landelijke invloed en aansturing moeten worden vergroot daar waar nieuwe uitdagingen, zoals terreurdreiging, daarom vragen', aldus Algra.

Nu wordt de politie lokaal aangestuurd door slechts 25 korpsbeheerders. Algra: 'Door deze hervorming krijgen alle burgemeesters en gemeenteraden direct invloed op de inzet van de politie in de wijken, niet alleen die van grote korpsen. Dit betekent een versterking van het lokale gezag en een wijkgerichte politie'.

Verder benadrukt de CDA'er dat er op een aantal terreinen een belangrijke slag kan worden gemaakt door het verplaatsen van een beheerstaken naar een landelijk niveau. 'Neem nou de ICT bij de politie. Op dit moment gebruiken alle korpsen een eigen automatiseringssysteem. Hierdoor kunnen ze nauwelijks met elkaar communiceren en loopt de uitwisseling van informatie spaak. Dat is te gek voor woorden en door meer landelijke aansturing zal dit snel kunnen en moeten verbeteren', aldus Algra.