CDA
17-10-05
'Jong ondernemerschap stimuleren'

Het initiatiefvoorstel van de Zuid-Hollandse Statenleden De Haas, Verbeek (beiden CDA) en Van Ginkel (VVD), om jongeren actief te stimuleren te kiezen voor een loopbaan als ondernemer, is onlangs door een ruime meerderheid van Provinciale Staten aangenomen.

Jonge ondernemers zijn nodig om de werkgelegenheid te stimuleren, de talenten in onze samenleving beter te benutten en om het huidige aantal bedrijven minimaal op niveau te houden. Met dit voorstel wordt een nieuwe impuls gegeven aan de toekomst van jongeren en daarmee aan nieuwe groeikansen voor de economie en werkgelegenheid in Zuid-Holland, want jonge ondernemers zijn de banenmotor van de toekoms, aldus de indieners van het initiatiefvoorstel.

De meerderheid van de leden van Provinciale Staten is met de initiatiefnemers van mening dat het noodzakelijk is dat er provinciaal beleid gevoerd gaat worden op het gebied van jong ondernemerschap. Op dit moment is er een hoge werkloosheid onder jongeren in Nederland en vooral Zuid-Holland kent maar weinig jonge ondernemers. In het initiatief wordt daarom voorgesteld om een ondernemersacademie op te zetten, aandacht te schenken aan de relatie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, jongeren starterssupport te geven en een Zuid-Hollandse ondernemerschapsprijs in te stellen.

Op dit moment kiest slechts een klein gedeelte van de beroepsbevolking voor het opzetten van een eigen onderneming, het overgrote deel geeft de voorkeur aan een functie in loondienst. Nederland heeft op dit gebied de op één na laagste score in de Europese Unie. Daardoor blijven jonge talenten onbenut in het ondernemersschap. Daarnaast zijn er in de komende zes jaar 24.000 nieuwe ondernemers in Zuid-Holland nodig om het huidige aantal bedrijven in stand te houden. Het is hard nodig om jongeren al op jonge leeftijd meer in contact te brengen met het ondernemerschap.

Het stimuleren van jong ondernemerschap had tot nu toe geen provinciale aandacht. Daardoor kreeg het stimuleren van jong ondernemerschap vanuit het beroepsonderwijs ook onvoldoende aandacht kreeg. De Haas: Onderwijs en bedrijfsleven geven aan dat zij willen dat de provincie hierin een stimulerende en verbindende rol gaat spelen. De provincie wordt namelijk gezien als onafhankelijke partij die deze rol kan vervullen. Wij pakken nu deze uitdaging op.' Gedeputeerde Staten gaan in 2006 aan de slag met de uitvoering van het initiatiefvoorstel Jong Ondernemerschap.