Gemeente Amsterdam

Geen verhoging van parkeertarieven in 2006

17 oktober 2005
---
Stefan Rutte

Het college van B&W heeft ingestemd met de Verordening Parkeerbelastingen 2006. Anders dan voorgaande jaren blijven de parkeertarieven op straat volgend jaar gelijk. Wethouder Mark van der Horst (Verkeer): `De parkeertarieven zijn in Amsterdam al hoog genoeg. Daarom hebben we besloten dit jaar de straattarieven niet te verhogen. Ze worden alleen met de inflatiecorrectie van 1,25% verhoogd, maar door afronding naar beneden blijven de tarieven per saldo hetzelfde.'

Tot en met 2005 lagen de verhogingen van de parkeertarieven vast in de nota `Parkeren is Manoeuvreren' die de Gemeenteraad in 2001 vaststelde. In november 2004 verlengde de gemeenteraad deze jaarlijkse verhogingen tot 2009, als onderdeel van de menukaart parkeerregelingen. Voorstel van het college van B&W is nu om de tarieven voor 2006 te bevriezen.

Menukaart

In de Verordening Parkeerbelastingen 2006 staan de tarieven die per 1 januari in Amsterdam gelden. Voor het eerst zijn deze samengesteld op basis van een `menukaart', een aanvulling op het bestaande parkeerbeleid met als voornaamste verandering dat stadsdelen meer invloed hebben op welke tarieven waar gelden. Deze menukaart is in 2004 door de gemeenteraad vastgesteld.

Het afgelopen jaar hebben stadsdelen adviezen kunnen indienen bij de centrale stad. Deze zijn nu verwerkt in de Verordening Parkeerbelasting 2006. Daarbij konden stadsdelen kiezen uit vijf straattarieven: naast het gebruikelijke A-tarief (EUR 3,40), B-tarief (EUR 2) en C tarief (EUR 1,10) ook het nieuwe A+-tarief (EUR 4,40) en het nieuwe 0,10-tarief met parkeerduurbeperking (in plaats van de blauwe zones).

0,10-tarief met parkeerduurbeperking

Het 0,10-tarief kan de blauwe zones vervangen: het is flexibeler en beter te combineren met betaald parkeren. Tien cent is het laagst mogelijke uurtarief dat gerekend kan worden, de parkeerautomaten gaan niet lager. Het 0,10-tarief is onder meer ingevoerd omdat wet- en regelgeving het niet toestaan om blauwe zones en betaald parkeren in één straat te combineren.

Voornaamste wijzigingen straatparkeren

De stadsdelen kunnen binnen de kaders van de menukaart zelf hun tarieven bepalen. Een aantal wijzigingen is reeds bekend: * In stadsdeel Centrum gaat het A+-tarief van kracht in een deel van het Wallengebied, in het gebied dat begrensd wordt door Westertoegang, water Singel, rijbaan Vijzelstraat, water Herengracht, Binnenamstel, water Zwanenburgwal, water Oude Schans, Oosterdok, water Oosterdoksdoorgang, het IJ. * In de Zuidas wordt het A-tarief ingevoerd op een deel van de G. Mahlerlaan. * In een deel van Geuzenveld gaat het straattarief van C naar B.

Vergunningen

In de Verordening Parkeerbelastingen staan tevens tariefverhogingen en andere veranderingen in de parkeervergunningen vermeld. Ook deze gaan per 1 januari in. De meeste stadsdelen verhogen de tarieven alleen met een klein bedrag (met name inflatiecorrectie en/of afronding). Stadsdeel Centrum verhoogt de vergunningentarieven met een groter bedrag.

De menukaart geeft stadsdelen de mogelijkheid om vergunningentarieven en straattarieven onafhankelijk van elkaar vast te stellen. Dat gebeurt in 2006 in een gedeelte van Geuzenveld, waar straatparkeren omhoog gaat van het C- naar het B-tarief, terwijl vergunningen goedkoper worden.

Behandeling in de raadscommissie op 9 november, in de gemeenteraad op 16 november. De verdere uitvoering vindt plaats door de stadsdelen.

Pb-183