Algemene omroepvereniging AVRO

Hans Wiegel Zorgverzekeraars Nederland: 'kierewiet' van bureaucratie in de zorg

HILVERSUM- De Nederlandse gezondheidszorg kent veel teveel toezichthouders. Dat zegt voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland, de branchevereniging van zorgverzekeraars, in AVRO's 1opdeMiddag. Wiegel: "Je wordt er gewoon kierewiet van. Als ik wel eens kijk op kantoor, naar al die vragen die door al die verschillende toezichthouders worden gesteld, dan zie ik pakken papier. Al die formulieren invullen die vervolgens niemand leest, daar schieten we niks mee op."

Het irriteert Wiegel dat de gezondheidszorg door deze overvloed aan toezichthoudende instanties, steeds bureaucratischer wordt. "Uiteindelijk betaalt de consument al deze bureaucratie, daarom is het ook zo belachelijk. De zorg is al duur genoeg en een goeie gezondheidszorg mag een boel geld kosten maar het moet wel nuttig worden besteed", aldus Wiegel.

In de nieuwe Zorgverzekeringswet, die per 1 januari 2006 officieel moet ingaan, wordt ook aandacht besteed aan het toezicht op de zorg. Wiegel vindt het toezicht slecht geregeld in de nieuwe Zorgverzekeringswet. Wiegel: "Het nieuwe wetsontwerp over het toezicht ligt nu bij de Tweede Kamer. Ik vind dat geen goed wetsvoorstel, het is niet transparant en veel te ingewikkeld."

Zorgverzekeraars Nederland wil dat het toezicht in de zorgverzekeringswet wordt verbeterd. Als dit niet voor 1 januari 2006 lukt, dan moet de wet die het toezicht regelt maar uitgesteld worden, aldus Wiegel. "We zullen proberen dat wetsontwerp te verbeteren en als het dan niet op 1 januari in kan gaan, dat toezichtstukje, nou, dan gaat het maar een beetje later in. Want een goeie wet die later ingaat, is beter dan een slechte wet op 1 januari."

Uitzending: maandag 17 oktober om 14.00 uur op Radio 1.