Raad van State


* 200410026/1, 200410027/1 en 200410028/1 Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Westelijke Randweg" van de gemeente Heemskerk. Het plan moet de aanleg van een randweg ten westen van Beverwijk mogelijk maken, met de bedoeling om het doorgaande verkeer uit de binnenstad van Beverwijk te weren. Deze randweg komt in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen te liggen en verbindt de A22 in Velsen en de Rijksstraatweg in Heemskerk. De "Vereniging Westerhout Blijft!" is het niet eens met de provinciale goedkeuring van het plan. De vereniging is van mening dat het provinciebestuur de plannen voor een Oostelijke Randweg had moeten meenemen in zijn beslissing. Hierdoor zou volgens haar de Westelijke Randweg niet meer nodig zijn. Volgens haar is de weg ook niet nodig voor een betere ontsluiting van het bestaande industrieterrein en de nog te ontwikkelen industrieterreinen. Ten slotte zijn er volgens de vereniging op het tracé van de Westelijke Randweg, voorzover dit in de gemeenten Beverwijk en Velsen ligt, verblijfplaatsen van rugstreeppadden en vleermuizen, beide beschermde diersoorten. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft hieraan volgens de vereniging ten onrechte geen aandacht besteed.


* 200410271/1
Uitspraak over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Lingewaal heeft verleend aan de Stichting Welzijn Jeugd en Jongeren voor houden van twee vreugdevuren in Asperen en Heukelom tijdens de jaarwisseling 2004-2005. het gemeentebestuur heeft de ontheffing verleend op grond van de Wet milieubeheer en op grond van de Plaatselijke Verordening. Twee inwoners van Asperen hebben bezwaar tegen de ontheffing. Zij vrezen overlast in de vorm van rookhinder. Er zal volgens hen met name sprake van overlast zijn als de windrichting ongunstig is. Zij zijn bovendien bang dat de bomen in de omgeving brandschade zullen oplopen. Verder vrezen zij dat niet alleen schoon hout zal worden verbrand, maar dat ook afval in het vreugdevuur belandt.


* 200410281/1
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Groningen om de Rijksuniversiteit een bouwvergunning te verlenen voor een onderwijsgebouw aan de Grote Rozenstraat in Groningen. Het college heeft de bouwvergunning niet verleend, omdat het bestemmingsplan de functie van onderwijsgebouw daar niet zou toestaan. De rechtbank in Groningen heeft in november 2004 een eerder beroep van de Rijksuniversiteit ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank is het bouwplan inderdaad in strijd met het bestemmingsplan. De Rijksuniversiteit laat het er niet bij zitten en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State.


* 200500382/1
Uitspraak over het beroep van BCS Computerservices BV uit Den Dungen en van een inwoner van Schijndel tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Buitengebied 2000" van de gemeente Schijndel. Het BCS Computerservices en de inwoner zijn het niet eens met de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van de bestemmingsplanregeling voor een terrein aan de Gemondseweg 51 in Schijndel. Op dit terrein is een manege gevestigd. In het bestemmingsplan heeft het perceel een agrarische bestemming gekregen. Die zou echter te weinig uitbreidingsmogelijkheden voor de manege bieden.


* 200501090/1
Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Rucphen van het verzoek om twee chalets en stacaravans te verwijderen op camping De Posthoorn in die gemeente. Twee omwonenden van de camping hebben de gemeente hierom verzocht, omdat de chalets en stacaravans op een gedeelte van de camping zijn opgericht zonder bouwvergunning. Het gemeentebestuur heeft onderkend dat er een bouwvergunning nodig is, maar past toch geen bestuursdwang toe, omdat de chalets en de stacaravans op grond van het bestemmingsplan kunnen worden toegestaan en omdat de stacaravans al 30 jaar ongehinderd standplaats hebben kunnen innemen. De rechtbank in Breda heeft in december 2004 een eerder beroep van de omwonenden tegen de afwijzing van hun verzoek gegrond verklaard. Volgens de rechtbank bestond er geen concreet zicht op legalisering van de bouwwerken, omdat er geen bouwvergunningen waren aangevraagd en omdat onvoldoende duidelijk was of misschien andere aspecten, zoals welstandeisen, aan de bouwvergunning in de weg zouden staan. Camping De Posthoorn is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger Zie verder nummer 200502770/1, in welke zaak ook op 19 oktober 2005 uitspraak wordt gedaan. In die zaak gaat het om de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rucphen aan de camping heeft verleend op grond van de Wet op de openluchtrecreatie.


* 200501505/1
Uitspraak over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft opgelegd met de bedoeling om een reclamebord dat als uithangbord is bevestigd aan de gevel van Hotel Amstelzicht, te verwijderen. Volgens de eigenaar van het hotel heeft het stadsdeel geen dwangsommen opgelegd in andere gevallen die in de ogen van de eigenaar vergelijkbaar zijn met die van hem. Dat is volgens hem in strijd met het gelijkheidsbeginsel. De rechtbank in Amsterdam heeft in februari 2005 een eerder beroep van de eigenaar van het hotel tegen de dwangsom gegrond verklaard. De rechtbank was van oordeel dat het stadsdeel het beroep op het gelijkheidsbeginsel dat de eigenaar had aangevoerd, onvoldoende gemotiveerd had weerlegd. Het stadsdeel is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200501694/1
Uitspraak over de afwijzing door de staatssecretaris van Financiën van het verzoek van Versatel Telecom International B.V. om inzage te geven in een aantal documenten. De documenten hebben betrekking op afspraken en rulings over aandelenoptieplannen die de belastingdienst in de periode 1998 tot en met 2000 heeft gemaakt en heeft getroffen voor ondernemingen met het voornemen tot een beursgang. Ook gaat het om informatie over beleid dat de belastingdienst voert ten aanzien van personeelsopties in dat verband. De staatssecretaris van Financiën heeft het verzoek van Versatel afgewezen, omdat er volgens hem geen rulings of daarmee vergelijkbare regelingen zijn getroffen en omdat er geen beleid hierover is ontwikkeld. De staatssecretaris heeft zich verder op het standpunt gesteld dat bepaalde artikelen in de Wet openbaarheid van bestuur en een artikel van de Algemene wet inzake rijksbelastingen zich tegen algemene bekendmaking van individuele resultaten verzetten. De rechtbank in Amsterdam heeft in januari 2005 een eerder beroep van Versatel tegen de afwijzing gegrond verklaard, maar de afwijzing wel in stand gelaten. De rechtbank was van oordeel dat de staatssecretaris niet de juiste artikelen van de Wet openbaarheid van bestuur heeft gebruikt om het verzoek af te wijzen. De rechtbank heeft in de uitspraak vervolgens andere artikelen genoemd op grond waarvan de staatssecretaris het verzoek kon afwijzen. Versatel is van mening dat de rechtbank met dit laatste buiten zijn boekje is getreden. De rechtbank had volgens Versatel de beslissing van de staatssecretaris moeten beoordelen en niet zelf de basis moeten aanvoeren voor een afwijzing van zijn verzoek om inzage in de stukken. Versatel komt dan ook in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.


* 200502330/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren heeft verleend aan "Club Cercle Hippique" voor een trainingscentrum voor sportpaarden en een paardenpension aan de Middenweg in Wijdemeren. Een aantal inwoners van de gemeente is het niet eens met de verlening van de vergunning. De aanvraag voor de vergunning bevat volgens hen onvoldoende gegevens voor een goede beoordeling van de gevolgen voor het milieu. Zo blijkt volgens de bezwaarmakers uit de aanvraag niet om hoeveel paarden het gaat en blijkt uit de plattegrondtekening niet om welk terrein en welke gebouwen het precies gaat. Ook is volgens hen niet duidelijk hoeveel verkeer er op het trainingscentrum afkomt.


* 200503330/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft verleend aan "Intratuin" voor een tuincentrum met opslag en verkoop van consumentenvuurwerk aan de Schuilenburgsingel in die gemeente. Vergunning is verleend voor de opslag en verkoop van 10.000 kilogram consumentenvuurwerk. De "Bewonerscommissie Karelia" heeft bezwaar tegen de milieuvergunning. Zij vreest voor onaanvaardbare veiligheidsrisico's vanwege de opslag en verkoop van vuurwerk zo dicht in de buurt van een woonwijk. Verder wordt als bezwaar de vrees voor geluidhinder en hinder vanwege zwerfvuil aangevoerd.