Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tim Cook benoemd tot COO van Apple

Tony Fadell volgt Jon Rubinstein op als hoofd iPod-engineering

Bunnik, 17 oktober 2005 ­ Apple heeft vandaag Tim Cook benoemd tot Chief Operating Officer. Cook, sinds 2002 Executive Vice President of Worldwide Sales and Operation, blijft rapporteren aan Steve Jobs, CEO van Apple.

"Tim doet dit werk nu al meer dan twee jaar, en het was hoog tijd om dat officieel te erkennen via deze promotie", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Na zeven jaar samenwerking verheug ik me er bijzonder op om samen met Tim te werken aan de realisatie van een aantal ambitieuze doelstellingen voor Apple.

Cook blijft verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en bedrijfsactiviteiten van Apple. Hij blijft tevens de Macintosh divisie van het bedrijf leiden. Daarnaast zal hij samen met Jobs en het uitvoerende managementteam leiding geven aan de totale bedrijfsvoering van Apple.

Apple kondigt tevens aan dat Jon Rubinstein, Senior Vice President van de iPod- divisie van Apple, zal terugtreden op 31 maart. Hij wordt opgevolgd door Tony Fadell. Fadell zal rapporteren aan Steve Jobs, en alle aspecten van de iPod-engineering onder zijn hoede nemen.

"Ik heb 15 jaar samengewerkt met Jon en we zullen hem missen. Jon heeft uitstekend werk verricht als lid van het senior-managementteam van Apple en heeft als leider van de iPod-divisie een engineeringteam van wereldklasse opgebouwd. Daarvoor heeft hij op voortreffelijke wijze leiding gegeven aan ons hardware- engineeringteam", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Tony heeft zich als leider van een groot deel van het iPod-engineering team inmiddels al bewezen, en we zijn ervan overtuigd dat de overgang uiterst soepel zal verlopen."

Cook werd in 1998 aangesteld als Senior Vice President Operations en werd in 2002 gepromoveerd tot Executive Vice President of Worldwide Sales and Operations. Sinds 2004 leidt hij bovendien het Macintosh team van Apple. Vóór zijn overstap naar Apple was Cook Vice President bij Compaq. Hij heeft ook 12 jaar bij IBM gewerkt. Cook behaalde een MBA aan de Duke University, waar hij Fuqua Scholar was, en de graad van Bachelor of Science in industriële engineering aan de Auburn University.

Fadell werd lid van het iPod-engineeringteam van Apple in 2001 en werd gepromoveerd tot Vice President van iPod-engineering in 2004. Voordat hij naar Apple overstapte, werkt Fadell bij Philips Electronics. Daarvoor was hij hardware- en softwarearchitect bij General Magic. Hij studeerde in 1991 af aan de University of Michigan met een BS-graad in computerengineering.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

Perscontact:

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, AirPort, SuperDrive, iLife, FireWire, iPod, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iTunes, SpotLight en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --