Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Strijd voor de tippelzone
Uitzenddatum: Ma. 17 oktober 2005, 20.30u
Verslaggeving: Miranda Grit en Annemijn Weijs



De ene na de andere tippelzone verdwijnt uit de Randstad. De prostituees in Den Haag krijgen hulp uit onverwachte hoek: de buurtbewoners in het Laakkwartier willen juist dat de zone openblijft. Ze zijn bang voor prostitutie in hun achtertuin. Een reportage.

Beheersbaar
De Theemsweg in Amsterdam is al gesloten, net als de Keileweg in Rotterdam. Midden jaren tachtig werden tippelzones ingesteld om het probleem van straatprostitutie beheersbaar te maken. Een combinatie van geconcentreerde gezondheidszorg, cameratoezicht en goede afwerkplekken zou de overlast beperken.

Broedplaats
Bestuurders van nu zien de tippelzones als broedplaats van criminaliteit en vrouwenhandel. Daarom wordt de ene na de andere gesloten. Alleen in Utrecht is de politiek voorstander van de zone. De overlast groeit daar echter door de sluiting van andere zones.

Overlast
In Den Haag wordt de zone aan de Waldorpstraat in maart 2006 gesloten. De buurt komt daartegen in opstand. Omdat ook hier de druk op de zone toenam na de sluiting van de Keileweg en de Theemsweg, zijn de openingstijden verkort: van 11 uur âs avonds tot 2 uur âs nachts. De buurt merkt dat de overlast daardoor juist toeneemt: prostitutie verspreidt zich na sluitingstijd over de buurt en de agressie neemt toe.

Netwerk bezoekt de twee laatste plaatsen in de Randstad met een tippelzone: Den Haag en Utrecht. Lost sluiting de problemen op, of zal het ze juist vergroten?
Links:
Stichting Hulpverlening Opvang Prostituées (Den Haag) De 'huiskamers' van de zeven tippelzones in Nederland