Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 oktober 2005

bmi wil einde aan illegale overeenkomst

bmi wil dat er een einde komt aan de illegale afspraken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Groot-Brittannië roept op tot een volledige open sky-overeenkomst boven de Atlantische Oceaan. Voor het eerst sinds anderhalf jaar komen de Europese Unie en de Verenigde Staten komende week in Brussel bijeen om over dit verdrag te praten.

De zogeheten Bermuda II-overeenkomst, die sinds 1977 van kracht is, staat alleen British Airways, Virgin Atlantic en twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen toe om vanaf Londen Heathrow op de VS te vliegen. Het Europese Gerechtshof bepaalde in november 2003 dat deze overeenkomst illegaal is. Sindsdien is er geen actie ondernomen om de beperkende maatregelen te schrappen.

"Het is een absolute schande dat bmi nog steeds de kans op concurrentie wordt ontnomen", aldus Tim Bye, deputy chief executive van bmi. "Het is een illegale overeenkomst die allang naar de prullenbak had moeten worden verwezen. De luchtvaartmaatschappijen die nu tussen Londen Heathrow en de VS vliegen, worden al veel te lang beschermd. Wij zijn de tweede Britse luchtvaartmaatschappij en Londen Heathrow is onze belangrijkste basis. Toch kunnen we onze diensten op ons groeiende intercontinentale netwerk nog steeds niet uitbreiden vanwege deze achterhaalde prehistorische illegale wetgeving."

bmi zal zich bovendien krachtig verzetten tegen de pogingen van British Airways en American Airlines om tot een alliantie te komen, zolang luchtvaartmaatschappijen als bmi de mogelijkheid wordt ontnomen om normaal te kunnen concurreren.

bmi verzorgt dagelijks acht rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol naar Heathrow en vliegt elke werkdag een keer tussen Groningen en Aberdeen. Vanaf Heathrow biedt de maatschappij uitstekende verbindingen met Mumbai (India), Riyad (Saudi-Arabië) en de rest van het Verenigd Koninkrijk en de Ierse republiek. Vanaf Manchester verzorgt bmi transatlantische lijndiensten met Washington, Chicago, Las Vegas en het Caraïbisch gebied (www.flybmi.com).

bmi is lid van Star Alliance. Dit netwerk van 16 luchtvaartmaatschappijen is opgericht in 1997 als de eerste wereldwijd opererende luchtvaartalliantie, die reizigers een wereldwijd bereik aan bestemmingen en een probleemloze reiservaring biedt. Star Alliance is verkozen tot beste luchtvaartalliantie door Skytrax in 2003 en 2005. Gezamenlijk bieden de luchtvaartmaatschappijen meer dan 15.000 dagelijkse vluchten naar meer dan 790 bestemmingen in 138 landen.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht