Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Simulatiecasus dierexperimenten brengt dilemma's aan het licht

Kan je de gevolgen overzien?

Voor- en tegenstanders van dierexperimenten krijgen lastige dilemma's voor de kiezen tijdens het debat Openheid in de praktijk, dat plaatsvindt op donderdag 27 oktober. VU Podium organiseert in samenwerking met de Dierethische Commissie van de VU (DEC-VU), trainings- en adviesbureau ConScience en de faculteit der Aard- en levenswetenschappen deze bijeenkomst over dierexperimenten, om de vaak abstracte discussie over dierproeven concreet te maken. Deelnemers gaan via simulatie van een eerder aan de DEC voorgelegde casus, de confrontatie aan met concrete beslissingssituaties. Kennishiaten en dilemma's komen daarbij uit onverwachte hoek, en de zin en onzin van dierexperimenten wordt verhelderd.

Een mening over dierproeven hebben we allemaal, maar waarop is die precies gebaseerd? En in hoeverre is die opvatting houdbaar als het gaat om beslissingen in de praktijk? Kennis van zaken, over bijvoorbeeld de leefomstandigheden van proefdieren, de gang van zaken tijdens experimenten en de gevolgen van het wel of niet toelaten van experimenten, is bij het publiek vaak onvoldoende aanwezig. Op moerassige morele gronden wordt dan de ethische scepter gezwaaid. Daar kan nu verandering in komen.

Aan de hand van een casus uit de praktijk brengt discussieleidster Henriette Bout (Bureau ConScience) de deelnemers stapvoets op het spoor van de (morele) beslismomenten. Wat zou je zelf, gegeven die situatie, besluiten? Duidelijk moet zijn voor welke beslissing je precies staat, wat de argumenten zijn en de concrete gevolgen van je besluit. Een panel van deskundigen geeft de discussie vakkundige input. Het panel bestaat uit Tjard de Cock Buning (hoogleraar Biologie en Samenleving aan het Athema Instituut VU), Peter Dekker (statisticus en lid van de DEC-VU), Jan van der Valk (Nederlandse Vereniging voor Proefdierkunde) en Jan Wolters (proefdierdeskundige en adviseur (geen lid) van de DEC-VU).



Vrije Universiteit Amsterdam