Stork Groep NV

Stork Food Systems voornemens Townsend over te nemen

Stork Food Systems en Townsend Engineering hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend voor de overname van Townsend door Stork. Townsend, gevestigd in Des Moines USA, is actief op het gebied van machines voor vleesverwerking. Over 2004 behaalde het bedrijf, met circa 400 medewerkers, een omzet van $ 80 mln.

De voorgenomen overname van Townsend betekent een belangrijke stap in de invulling van de strategie van Stork Food Systems om haar positie als systeemleverancier op het gebied van verdere verwerking van vlees te versterken. De overname past tevens in de strategie van Stork om een onderneming met een duidelijke focus en sterke kernactiviteiten te creëren. Voor Townsend biedt deze voorgenomen overname goede mogelijkheden voor verdere groei. De activiteiten van Townsend bestaan enerzijds uit geavanceerde apparatuur voor vleesverwerking waarmee zij in de afgelopen decennia een sterke marktpositie heeft opgebouwd en anderzijds uit de co-extrusietechnologie voor de verwerking van vlees tot worst. Met name op het laatste gebied zijn door Townsend in de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts gemaakt. Daarmee staat deze technologie aan de vooravond van een doorbraak op de markt. In combinatie zijn Stork en Townsend bij uitstek geschikt om dit potentieel te benutten. Wel zal in de komende paar jaren voor de marktbewerking nog verder geïnvesteerd moeten worden. Tot het moment dat definitieve overeenstemming is bereikt, worden geen mededelingen gedaan over de overnameprijs, die uit eigen middelen gefinancierd zal worden. De activiteiten van Townsend zullen naar verwachting in 2006 een bijdrage aan de winst per aandeel van Stork gaan leveren. Het streven is de transactie per 1 januari 2006 te effectueren. De vakverenigingen zijn inmiddels van het voornemen op de hoogte gesteld en aan de ondernemingsraden is advies gevraagd.

De activiteiten van Townsend sluiten nauw aan bij die van Stork, de productportfolio's vullen elkaar goed aan. Stork krijgt toegang tot de markt voor verdere verwerking van vlees en een sterke entree in de Verenigde Staten, de grootste markt voor verdere verwerking van vlees ter wereld. Townsend is huisleverancier van bijna alle twintig grootste vleesverwerkingsbedrijven in de USA. De mogelijkheden om de recent door Stork geïntroduceerde machines RevoFormer en de SpiralOven ook in de USA te verkopen worden hiermee vergroot. Een nauwe samenwerking op het terrein van voedseltechnologie en verwerkingstechnologie heeft een groot voordeel voor beide bedrijven en daarmee voor hun gezamelijke klantenkring.

Over Townsend
Townsend is in 1946 ontstaan na de uitvinding van de ontzwoerdmachine door de oprichter Ray Townsend. Sinds de jaren 50 is Townsend marktleider in deze apparatuur maar ook in de verwerking van vlees tot worst, zowel met de traditionele technologie als met de moderne co-extrusie technologie. In de laatste jaren is de sterke technologie positie van het bedrijf uitgebreid met computer gestuurde trimmers, onthuidings- en ontbeenmachines voor rund- en varkensvleesproducten. Daarnaast heeft Townsend een goede marktpositie met injectoren en vleesterugwinningsapparatuur. Net als Stork heeft Townsend al vele tientallen jaren een reputatie van innovatie en betrouwbaarheid en uitstekende klantenservice in haar marktsegmenten. Townsend heeft productie-locaties in Des Moines USA en Oss (NL) en verkoopvestigingen in Italië en in Rusland. Townsend biedt innovatieve oplossingen. Het toepassen van co-extrusie technologie is hier een goed voorbeeld van. Deze technologie levert de klanten een aanzienlijke kostprijsreductie bij de fabricage van worst. De verbeterde voedselveiligheid is eveneens een belangrijk verkoopargument. De co-extrusie technologie maakt het mogelijk diverse soorten worst (waaronder hotdogs) zeer voedselveilig te produceren.

Over Stork Food Systems
Stork Food Systems ontwerpt, ontwikkelt, produceert en onderhoudt industriële systemen en installaties voor het verwerken van pluimvee en het produceren van convenience food. De groep realiseerde in 2004 met 784 medewerkers een omzet van ¤ 149 miljoen van de totale Stork omzet van ¤ 1,82 miljard. De groep richt zich op het op de markt brengen van innovatieve systemen voor de verwerking van pluimvee en het produceren van de kant-en-klare maaltijdcomponent. Doel van deze systemen is om een significant voordeel in de markt te creëren voor de gebruikers. De belangrijkste aspecten daarbij zijn rendementsverbetering, optimalisering van de productpresentatie en een korte terugverdientijd van de systemen. Andere belangrijke aandachtspunten zijn hygiëne, (voedsel)veiligheid, maximalisering van het gebruik van de bijproducten die ontstaan tijdens het verwerkingsproces en minimalisering van de afvalstromen.

Informatie voor de pers:
Stork N.V.
Dick Kors, tel.: +31 (0)35 - 695 75 75 - +31 (0)6 5198 4054

Conference call

Ter toelichting op dit persbericht wordt vandaag 17 oktober om 19.00 uur (CET) een conference call gehouden. U kunt de webcast van deze conference call live beluisteren op www.stork.com.

U kunt ook via de telefoon meeluisteren: 020-201 35 93

Analisten en journalisten die tijdens de call vragen willen stellen kunnen een inbelcode opvragen bij Stork, Monica Bos Tel.nr: 035-69 57 575

De bijbehorende PowerPoint presentatie staat op de website www.stork.com

Stork N.V. Postbus 5004 1410 AA Naarden Tel: +31 (0)35 695 75 75 Fax: +31 (0)35 694 54 14