Ingezonden persbericht

Uit: SLAU Nieuwsbrief * oktober 2005 * http://www.slau.nl

Het Hoge Woord
Joke van Leeuwen, Manon Uphoff en Bas Haring
Literair café

Maandag 17 oktober 2005 20.30 uur
Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht
Toegang gratis

In deze editie van Het Hoge Woord kinderboekenschrijver, illustrator en dichter Joke van Leeuwen, Manon Uphoff over haar nieuwste roman en filosoof en kinderboekenschrijver Bas Haring met een Gesproken Column.

Joke van Leeuwen (1952) schrijft kinderboeken, dichtbundels, romans voor volwassenen, is illustrator en maakt theaterprogramma's. Ze wordt geroemd om haar fantasievolle wendingen en humor. Het schrijven en tekenen kwam tot bloei in een reeks kinderboeken die lezers kregen van klein tot groot, veel werden vertaald, en bekroond met onder meer gouden griffel en gouden penseel, een aantal zilveren griffels en penselen, tweemaal de Woutertje Pieterseprijs, de Gouden Uil en de jonge Gouden Uil, de Theo Thijssenprijs voor haar hele oeuvre en een nominatie voor de H.C. Andersenprijs. In 1994 kwam haar eerste dichtbundel uit, waarvoor ze tijdens Poetry International 1995 de C. Buddingh'prijs voor nieuwe Nederlandse Poëzie ontving. Het titelgedicht van haar tweede bundel werd uitgeroepen tot een van de drie beste gedichten van 2001.

In 2002 schreef ze de roman Vrije Vormen. Datzelfde jaar realiseerde het Ro-theater een familievoorstelling naar Iep!. In 2003 verscheen een beeld- en tekstexperiment, het boek Kweenie en in 2004 het kinderboek Slopie en een boek over de Nederlandse taal, in opdracht van Ons Erfdeel, Waarom een buitenboordmotor eenzaam is. Een bioscoopfilm van Iep! is in voorbereiding. Samen met Kristien Hemmerechts en Bert Embrechts maakte ze in 2005 de theatervoorstelling Het Groote Leven.

Manon Uphoff (1962) debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Ook het werk dat na haar debuut verscheen werd enthousiast ontvangen. De afgelopen twee jaar publiceerde Uphoff twee novelles getiteld De vanger (verfilmd en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2003) en De Bastaard, die de eerste twee delen vormen van een drieluik. Haar nieuwste roman Koudvuur verscheen in september en speelt zich af in het ouderlijke huis: de woonkamer, de trap, de slaapkamers. Het is het verhaal van haar ouders en haar vele broers en zussen. "In Koudvuur zoek ik naar de mensen en de levens die me hebben omringd, al die mensen tussen wie ik ben opgegroeid, en waar wij als kinderen naar keken, zonder te kunnen ingrijpen, zoals bijvoorbeeld in het leven van mijn 'volwassen' zus, dat zich aan alle grip onttrok en aan alle kanten scheurde en schuurde" (Trouw, 31 juli 2004).

Bas Haring (1968) is filosoof, schrijver van kinderboeken en populair wetenschappelijk werk, en presentator van de televisieserie Stof (RVU). Zijn bekendste boek is Kaas en de evolutietheorie. Dit werk over de evolutietheorie en de implicaties hiervan verscheen in 2001 en ontving in 2002 de Gouden Uil voor de jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populair-wetenschappelijke literatuur. In oktober 2003 verscheen zijn tweede boek, De IJzeren Wil, over de verschillen tussen mensen, konijnen en computers. Hierin gaat hij in op de vraag of de mens iets extra's heeft ten opzichte van dieren en computers aan de hand van verschillende voorbeelden. Op dit moment werkt hij aan zijn derde boek.

***

Kijk voor meer informatie op http://www.slau.nl

Contact: info@slau.nl