Ingezonden persbericht

Nederlands succes op internationale gaming toernooien

Almere, 16 oktober 2005

De eSports wereld (de gangbare term voor competitief gamen) maakt stormachtige ontwikkelingen door en vooral ook hier in Nederland. Er worden tonnen met geld verdiend door jongeren, die spellen spelen op competitief niveau. Ze staan onder contract bij internationale top gaming teams als Fnatic, SK Gaming en Four Kings (4K), ze verdienen salarissen en reizen de hele wereld af.

De drukste periode in de wereld van eSports is dit weekend van start gegaan met het Digital Life toernooi in New York City en de CPL World Tour stop in Singapore. In de komende twee maanden zijn er negen toernooien in de wereld van top gaming, die bij elkaar een prijzenpot hebben van maar liefst $1.456.000.

Een aantal Nederlandse top gamers doen mee aan deze toernooien, waaronder de toernooien van dit weekend. Deze hadden bij elkaar een prijzenpot van $170.000. Op deze toernooien waren drie Nederlandse top gamers aanwezig.
World Cyber Games 2004 kampioenen Laurens "Fnatic-Lauke" Pluijmaekers en Manuel "4K-Grubby" Schenkhuizen vlogen naar New York City toe voor het Digital Life evenement. Ze speelden mee in twee verschillende spellen. Fnatic-Lauke deed mee aan het "Unreal Tournament 2004" toernooi, en 4K-Grubby speelde in het "WarCraft 3" toernooi. Beiden wisten het toernooi te winnen en zijn daardoor $4000 rijker.

Nederlands beste en rijkste gamer, Sander "Fnatic-Vo0" Kaasjager, vloog naar Singapore toe voor het zevende toernooi van de 1 miljoen dollar World Tour. Fnatic-Vo0 wist al 4 van de 6 toernooien te winnen in deze World Tour. Dit is inclusief de vorige tour stop in Engeland. Hier wist hij met 4-0 van de Amerikaan Johnathan "Fatal1ty" Wendel te winnen.
In Singapore was de Amerikaanse rivaal van Kaasjager, met 3-2, net iets te sterk in de finale. Daardoor werd de Nederlander tweede, en wist hij $10.000 te verdienen. Wendel ging er vandoor met $15.000.
Kaasjager kan zich volgend weekend alweer revancheren in Milaan, waar de achtste en een na laatste toer stop plaatsvindt. De laatste toer stop vindt plaats in Santiago, Chili, over twee weken.

In november reizen alle top gamers af naar New York City, om aan de World Tour finales mee te doen. Op deze finale is $500.000 aan prijzengeld te verdienen en Kaasjager is groot favoriet. Als hij eerste wordt in het Nokia theater, aan Timesquare, kan hij zich $150.000 rijker rekenen.

Over Fnatic
Fnatic is een gaming team die actief is in de gaming wereld en het doel heeft om gaming te laten uitgroeien tot een nieuwe tak van sport. Het bedrijf is in 2004 gestart en ondertussen uitgegroeid tot een bekende en (inter) nationaal invloedrijke gaming organisatie. Een deel van Fnatic's 'roots' liggen in Nederland, wat niet gek is aangezien er meerdere kampioenen uit verschillende disciplines van Hollandse bodem komen.

Het Fnatic team bestaat uit meer dan 20 gecontracteerde spelers, uit verschillende landen. De organisatie zorgt er voor dat de gamers overal ter wereld aan toernooien deel kunnen nemen onder de Fnatic naam. De meeste spelers verdienen een salaris en studeren niet meer; zij zijn full-time professionele gamers. Fnatic zelf wordt gefinancierd door enkele bedrijven. Dit zijn bekende firma's als Everglide Inc, Intel Corporation, NVIDIA Corporation, Razer en Sennheiser A/S.

Joris van Laerhoven
Technisch Directeur en medeoprichter
Fnatic Pty. Ltd.
www.fnatic.com

+31 (0)6 46 255 227 (M)
+31 (0)3 65 376 500 (F)

Adres:
Druivenstraat 10
1326 HE Almere