Gemeente Twenterand


Twenterand vereenvoudigt regelgeving

Wijziging Algemene plaatselijke verordening
Op 1 januari 2003 is de huidige Algemene plaatselijke verordening (Apv) in de gemeente Twenterand in werking getreden. In de Apv is lokale regelgeving vastgelegd. Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven de bestaande regelgeving onder de loep te willen nemen om de leefomgeving voor de inwoners, recreanten, en bedrijven en ook het ondernemersklimaat te verbeteren. Het college streeft naar een vereenvoudiging van de regelgeving, waarbij de zogenaamde `noaberplicht' weer een vanzelfsprekendheid wordt. Het college hecht grote waarde aan het hebben en houden van een Apv waarin alleen bepalingen te vinden zijn die voor het functioneren van inwoners van de gemeente, ook in hun verhouding tot de gemeente, van belang zijn. Daarom is de Apv opnieuw bekeken en getoetst op nut en noodzaak en op mogelijkheden voor deregulering.

Naast enkele wijzigingen van redactionele aard, zijn er ook wijzigingen door gewijzigde inzichten. De belangrijkste zijn:


- de meldingsplicht van evenementen wordt nadrukkelijker opgenomen;
- aanpassing van sluitingsuur, waardoor officieel ontheffing kan worden verleend voor de organisatie van speciale acties of evenementen in paracommerciële inrichtingen, zoals bij een 24 uur durende muziekmarathon;

- bij het organiseren van een evenement is naast een evenementenvergunning geen Apv-vergunnning meer vereist voor het in gebruik nemen van de weg;

- Het opnemen van een nieuw artikel "Ontheffing vergunningplicht". Met dit artikel kan het bevoegde gezag de vergunningplicht opheffen en kunnen binnen de gemeente gebieden worden aangewezen waar zonder voorafgaande toestemming een horeca-inrichting kan worden geëxploiteerd;

- het schrappen van 25 artikelen in verband met het dereguleren van regelgeving daar waar dat mogelijk is. Bijvoorbeeld op gebied van dienstverlening wordt het mogelijk om zonder vergunning diensten aan te bieden zoals containerreiniging, glazenwassen of scharen slijpen. Voor het plaatsen van bijenkorven bepaalt de Apv nu nog waar dat mag en wat bijvoorbeeld de afstand tot de omwonenden of de weg moet zijn. Als de gemeenteraad de Apv wijzigingen goedkeurt wordt ook op dit gebied een goed `noaberschap' verwacht.

De voorgenomen wijzigingen op de Apv liggen vanaf vrijdag 7 oktober 2005 voor een periode van vier weken ter inzage bij de Vastgoedbalie in het gemeentehuis in Den Ham. De Apv met de voorgenomen wijzigingen is eveneens hieronder te raadplegen.
Tijdens de termijn van ter inzage legging kunnen inwoners en belanghebbenden kennis nemen van het voorgenomen besluit. Zij worden in de gelegenheid gesteld om eventuele zienswijzen kenbaar te maken door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, Postbus 67, 7670 AB Vriezenveen. Daarna wordt het (eventueel gewijzigde) besluit aangeboden aan de Gemeenteraad, die de wijzigingen op de Apv vervolgens zal accorderen.

APV Twenterand met wijzigingen