FNV

Behoud werk bij Cordis doel na uitspraak in patentzaak

Het is te vroeg om te denken aan een sociaal plan bij Cordis Europe in Roden nu het werk van 350 werknemers aan de stents (holle buisjes ter voorkoming van adervernauwing) toch meteen moet stoppen door een uitspraak van het gerechtshof in een geschil over het patentrecht. FNV Bondgenoten wil eerst alles op alles zetten om de banen voor Cordis te behouden. Woensdag komt een delegatie van de Cordis-groep uit Florida naar Roden om te bespreken hoe het verder moet. "We zetten in op vervangend werk", zegt vakbondsbestuurder Jeanette Brouwer. "Dat hoeft niet per se uit Cordis te komen. Moeder Johnson & Johnson is veel groter."

Cordis Europe (duizend werknemers) mag de stents per direct niet meer produceren. In hoger beroep werd een uitspraak van de rechter in Assen, die de gevolgen voor de werkgelegenheid te groot vond, ongedaan gemaakt.

In juni werden de productielijnen al eens meteen schoongemaakt. De directie stuurde de werknemers met behoud van loon naar huis, maar spande gelijktijdig een kort geding aan. De rechter bepaalde daarop dat Cordis kon blijven produceren tot de partijen volledig uitgeproduceerd zouden zijn. Die uitspraak is nu dus vernietigd.

De patentkwestie zelf is nog niet tot in hoogste instantie behandelt na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het patent voor de stents berust volgens de rechter bij concurrent Boston Scientific. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad.

"Het is heel raar, maar theoretisch is het mogelijk dat mensen nu de WW in moeten om straks te horen dat Cordis de patentkwestie toch nog wint. Bizar", zegt Brouwer. "We hebben maandag aan de directie gevraagd er alles aan te doen om de procedure bij de Hoge Raad zo veel als mogelijk te bespoedigen."

Net als de werknemers is de directie van Cordis Europe uit het lood geslagen door de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Het bedrijf straalde voortdurend het vertrouwen uit dat de rechters de productie van de stents in Roden zouden laten. "Het gaat de directie net zo goed aan het hart", merkte Brouwer maandag.

Op dat moment ging de productie van de stents nog gewoon door. Het wachten was op een aanmaning van de deurwaarder namens Boston Scientific.

Cordis Europe in Roden is een groot, winstgevend bedrijf voor Johnson & Johnson, met hoofdkantoor in New Brunswick (New Jersey).

http://www.investor.jnj.com/releaseDetail.cfm?ReleaseID=165598&year=2005