Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Jongerentrein Zilverrail rijdt op 18 oktober naar Den Haag (11 oktober)

Dinsdag 18 oktober om 12.00 uur arriveert Zilverrail, de trein die ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix door Nederland rijdt, op station Hollands Spoor. Tot 14.00 uur treden daar breakdancegroepen, bands en straatartiesten op. De activiteiten worden afgesloten met een optreden van een verrassings-DJ. Vrijwilligersorganisatie HOF is aanwezig om jongeren te werven voor projecten in Den Haag. De toegang tot de optredens is gratis.

Om 13.30 uur vertrekt de trein naar Leiden CS. Tijdens de anderhalf uur durende reis wordt gediscussieerd over de multiculturele stad. Jetta Klijnsma, wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie, Bert van Alphen, fractievoorzitter van Groen Links in Den Haag en afgevaardigden van jongerenorganisaties en maatschappelijke instellingen gaan in gesprek met Haagse jongeren. Uitgangspunt voor de discussie is dat de jongeren zelf oplossingen moeten aandragen voor gesignaleerde problemen. Het debat moet een bijdrage leveren aan de communicatie tussen jongeren en de lokale politiek. Jongerenorganisatie Culture Clash 4 U is verantwoordelijk voor de organisatie.

Zilverrail is een geheel omgebouwde trein met rijtuigen waarin themas op het gebied van muziek, sport, toekomst, lifestyle en cultuur aan de orde komen. De trein legt tijdens de herfstvakantie elke dag een ander traject af en doet 25 stations aan.