Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht 75: Rechtswinkel op proef in stadhuis

14 oktober 2005

Vanaf dinsdag 18 oktober is de Rechtswinkel op proef gevestigd in het Service Center Alphen (SCA) van het Stadhuis. Iedere dinsdag, woensdag en vrijdag zijn er twee of drie balies in gebruik op de entresol van het Stadhuis. De gemeente ziet de Rechtswinkel als een stedelijke voorziening en ondersteunt de doelstellingen. Een centrale, goed bereikbare en vooral laagdrempelige plek binnen de gemeente is daarom wenselijk. Daarbij is de Rechtswinkel ook een aanvulling op de gemeentelijke diensten. Als de klant na de proefperiode tevreden is, dan krijgt de Rechtswinkel definitief een plek in het Stadhuis.

De Rechtswinkel houdt vanaf18 oktober 2005 spreekuur op afspraak in het Stadhuis. Dit is op dinsdag- en woendagavond van 19.00 uur - 21.00 uur en op vrijdagmiddag van 13.00 uur - 15.00 uur. De Rechtswinkel maakt dan drie keer twee uur gebruik van de balie en de aanwezige voorzieningen. De Rechtswinkel blijft wel zelf verantwoordelijk voor eigen wervingsuitingen en identiteit. Ook de verdere uitwerking van de hulpvragen zal niet binnen het Stadhuis plaatsvinden.

De Rechtswinkel is een kleinschalige organisatie en geeft kosteloos juridisch advies en wil daarmee de rechtspositie van sociaal-economisch kwetsbare groepen verbeteren. De winkel behandelt per jaar zo'n 700 hulpvragen waarvan het grootste deel is gericht op arbeids- en strafrecht.

Na de proefperiode van zes maanden evalueert de gemeente samen met de Rechts-winkel het werken in het Stadhuis. Uit de evaluatie moet blijken of de Rechtswinkel in de praktijk daadwerkelijk past in de filosofie van het SCA en of de klant tevreden is. Als de klant de dienstverlening en de bereikbaarheid een ruime voldoende geeft, is de proefplaatsing geslaagd. De Rechtswinkel krijgt dan definitief een plek in het Stadhuis.

De Rechtswinkel is telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0172 - 465988. Ook heeft de Rechtswinkel een eigen site: www.rechtswinkelalphen.nl

PORTEFEUILLEHOUDER: J. ESHUIS
Voor informatie: Karin Bekker, afdeling Communicatie, tel. 0172-465263