Dienstenbond CNV

CAO onderhandelingen Architecten gestart
18-10-2005

Het CAO-overleg voor een nieuwe CAO Architectenbureaus is van start gegaan. Op 14 oktober vond de aftrap plaats met toelichting van de voorstellen van beide kanten.

De concept-voorstellen van de CNV Dienstenbond zijn door de leden goedgekeurd en daarom ook ongewijzigd ingebracht in de onderhandelingen. Ook de BNA heeft haar voorstellen ingebracht. Opvallende & concrete voorstellen.

Voorstellen BNA
De BNA heeft aangegeven een CAO met een lange looptijd met ons aan te willen gaan. Na afloop van de huidige korte CAO van 9 maanden die tot
1 januari duurt, wil de BNA een CAO voor 2 jaar en 3 maanden. Voor de CNV Dienstenbond is de looptijd sluitstuk van de onderhandelingen.

Voor de loonaanvulling bij ziekte heeft de BNA alleen voorstellen gedaan voor de eerste twee jaren van ziekte. Voor de jaren erna (onder de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen WIA, de opvolger van de WAO) zijn geen voorstellen ingediend. Voor de eerste twee jaren van ziekte stelt de BNA voor om in periodes van 6 maanden af te bouwen:


1e periode van 6 maanden 100%,

2e periode van 6 maanden 90%,

3e periode van 6 maanden 80% en de

4e periode van 6 maanden 70%.

In vergelijking van de huidige aanvullingsregeling (2 jaar 100%) beoordelen we dit als een ernstige versobering.

Voor het hele kostenpakket van de CAO stelt de BNA een zeer bescheiden loonruimte beschikbaar. We zullen zien gedurende de onderhandelingen hoe rekbaar dit is. Met ons stelt de BNA voor om verlofconstructies uit de huidige CAO om te bouwen naar een levensloopregeling. Over de financiële bijdrage van de werkgever aan de levensloopregeling is nog niet gesproken.

Vervolg
Deze verkenningen worden vervolgd op 4 november, 15 november en 1 december.
Van de ontwikkelingen in de onderhandelingen houden we u uiteraard op de hoogte. Het is duidelijk dat ook in deze CAO-onderhandelingen allerlei wetswijzigingen weer een prominente rol spelen. CAO-partijen moeten een antwoord vinden op de nieuwe zorgverzekeringswet per 1 januari aanstaande. CAO partijen moeten ook een antwoord vinden op de opvolging van de WAO per 1 januari aanstaande. De bedreigingen bestaan hieruit dat de wetgever een aanslag pleegt op de kwaliteit van zorg maar ook een aanslag pleegt op uw netto inkomen vanaf januari 2006. Dat willen we als CNV Dienstenbond tegenhouden. Er zijn ook kansen te verzilveren: een collectief pakket van verzekering & zorg dat u bij ziekte meer ondersteuning biedt om weer aan het werk te komen.

Hoe gaat het verder met pensioen?
De volgende stappen zijn voorzien:


1. U heeft als deelnemer van het pensioenfonds, als het goed is, ondertussen de brief van CAO-partijen ontvangen. Deze is verstuurd door PVF, de uitvoerder van de pensioenregeling.


2. Binnenkort ontvangt u via dezelfde route meer detail informatie + de uitnodigingen voor de voorlichtingsbijeenkomsten.


3. Als lid van de CNV Dienstenbond wordt u binnenkort in de gelegenheid gesteld om uw stem uit te brengen over het bereikte principe-akkoord. U wordt hierover, als lid van de CNV Dienstenbond, door ons geïnformeerd

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl