Dienstenbond CNV

CAO Winkelmanagement AH nog niet rond!!
18-10-2005

Het wil nog niet echt lukken om tot een akkoord te komen over een nieuwe CAO voor het winkelmanagement van Albert Heijn. Op donderdag 13 oktober jongstleden is opnieuw overleg gevoerd, maar dat heeft niet tot overeenstemming kunnen leiden.

Vervallen MAS-functie
Recentelijk zijn we opgeschrikt door de mededeling van Albert Heijn dat de MAS-functie gaat vervallen. De communicatie hieromtrent is niet goed verlopen. Inmiddels heeft de directie dat ook toegegeven. Voor CNV Dienstenbond is het ook geen gelopen race dat deze functie in zijn geheel overbodig wordt. Deels zal door verdergaande automatisering een aantal taken zeker veranderen. Maar is dat voldoende reden de hele functie op te heffen.

Op 3 november 2005 gaan wij met Albert Heijn om tafel om hierover van gedachte te wisselen en indien nodig te praten over de sociale gevolgen. Het mag duidelijk zijn dat met enige flexibiliteit van een ieder, ook de directie, het toch niet zo kan zijn dat er geen vervangend werk binnen de totale organisatie te organiseren is.

Kortom, wij zullen niet akkoord gaan met gedwongen ontslagen.

CAO-onderhandelingen
Over een aantal onderwerpen zullen we het wel eens worden. De loonsverhoging zal niet anders zijn dan die van de CAO Supermarkten, ofwel 4 x 0,75% bij een looptijd van 1 april 2004 tot 1 april 2007. Ook zijn we met Albert Heijn al langer in gesprek over een nieuwe pensioenregeling en VUT-overgangsregeling. Dat geldt ook voor de discussie over de ziektekosten. Dat zijn Albert Heijn-brede onderwerpen die ook voor deze CAO zal gelden. Een groter probleem is het werken op de avonden en zaterdagen. De directie wil u zoveel en zovaak mogelijk inzetten op deze momenten als dat noodzakelijk is en wenst dus de CAO-afspraak te schrappen dat u maximaal 12 zaterdagen verplicht bent om ingezet te worden. De CAO biedt echter voldoende mogelijkheden om in overleg met individuele werknemers tot goede afspraken te komen, dus wij zijn zeer tegen het voorstel van Albert Heijn.

Ook wil Albert Heijn dat bij ziekte geen flex-uren kunnen worden opgebouwd. Dit is een verslechteringsvoorstel dat Albert Heijn enkele tonnen zal opleveren. Ook hier zijn wij geen voorstander van. Albert Heijn biedt helemaal niets structureels ter compensatie.

Kortom, de discussie wordt vervolgd. Wij houden u op de hoogte over alles wat speelt. Is uw collega nog geen lid van CNV Dienstenbond?? Jammer, maar het lijkt toch wel een goed moment om lid te worden. Ook bij Albert Heijn staat de werkgelegenheid onder druk. Dan is het toch fijn als u ergens op terug kunt vallen. CNV Dienstenbond dus!!

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen over deze info, neem dan gerust contact op met de bestuurders Richard Leloux (r.leloux@cnvdibo.nl of 023 5670615) of Fedde Monsma (f.monsma@cnvdibo.nl of 023 5670615)