FNV

Stichting Corv: herkeuring WAO is onrechtmatig

De Stichting Collectieve Rechtsvordering, Corv, sommeert het UWV de herkeuringen van WAO'ers te stoppen. Volgens Corv is de herkeuring onrechtmatig.
Jan de Jong, in het dagelijks leven directeur van FNV Bureau Beroepsziekten, richtte stichting Corv onlangs op. In de Raad van Advies zitten Lodewijk de Waal, voormalig voorzitter van de FNV vakcentrale, en Saskia Klosse, bijzonder hoogleraar in sociale zekerheidsrecht.

Ook advocaat Wout van Veen en de voorzitter van de landelijke vereniging van arbeidsongeschikten, Jan Zwanepol, maken deel uit van de adviesraad.

CORV wil namens mensen die zich bij de stichting aanmeldden een procedure opstarten tegen de Nederlandse staat wegens een onrechtmatige daad. De stichting is van mening dat de WAO een werknemersverzekering is waarvoor mensen jarenlang premie hebben betaald.

De overheid verandert nu de polisvoorwaarden terwijl de uitkering al was toegekend. Dat de uitkering van mensen daardoor wordt verlaagd of stopgezet is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Een eenmaal toegekende uitkering wordt daarin immers gegarandeerd, zegt Jan de Jong.

Corv heeft het UWV opgeroepen de herkeuringen onmiddellijk te stoppen. Doet het UWV dat niet dan begint de stichting een kort geding tegen de uitkeringsinstelling en de Nederlandse staat. De procedure duurt wellicht jarenlang. Maar er zal een schadeclaim volgen als de onrechtmatigheid is vastgesteld, zegt De Jong.

WAO'ers die zich bij de stichting willen aansluiten betalen 30 euro. Ook donateurs zijn welkom, want de procedurekosten zullen hoog zijn.

Voor aanmelding en meer informatie, zie www.corv.nl.