Gemeente Noordenveld


Massale omruil- en stickeractie groene en grijze containers

Gepubliceerd op: 18 oktober 2005

De gemeente Noordenveld heeft besloten enkele wijzigingen door te voeren inzake de inzameling van het restafval en het groente-, fruit,- en tuinafval (Gft-afval). De belangrijkste wijziging is het omwisselen van vrijwel alle oude 140 liter en 240 liter Gft-containers voor nieuwe 240 liter Gft-containers. Voor een zeer beperkt aantal huishoudens zal overigens bij uitzondering een 140 liter container mogelijk blijven.
De andere wijziging is het aanbrengen van adresstickers met barcode op zowel de grijze restafvalcontainer als de groene Gft-container. Deze stickers zijn bedoeld om de registratie van de containers te vergemakkelijken en om het onrechtmatig houden van extra containers tegen te gaan. Als uitvloeisel van dit laatste zullen per huishouden straks nog slechts standaard door de gemeente twee containers beschikbaar worden gesteld; later in het project zal het mogelijk worden om desgewenst extra containers tegen betaling bij te bestellen. Voor de huishoudens die nu zijn aangewezen op verzamelcontainers verandert er helemaal niets.

De voorbereidingen voor dit project zijn in volle gang. Binnenkort worden alle containers in de gemeente Noordenveld van stickers voorzien en alle groene containers omgewisseld. De gemeente heeft Plastic Omnium BV de opdracht gegund om samen met ons het project uit te voeren.

Wethouder J.E. Bakker, portefeuillehouder milieu: De meeste huishoudens hebben een groene 140 liter Gft-container. De reden om de containers om te wisselen is omdat de oude containers verouderd en versleten zijn. Tevens blijkt steeds weer dat er te veel Gft-afval in de grijze restcontainer terechtkomt en dat is niet de bedoeling. Men verkijkt zich snel op de hoeveelheid Gft-afval die men heeft. Dit is niet efficiënt omdat het storten van Gft-afval een stuk goedkoper is dan het verbranden van restafval. Door iedereen een groene 240 liter container te geven worden de verwerkingskosten aanmerkelijk lager. Dit zorgt ervoor dat wij u een laag tarief voor afvalreiniging in rekening kunnen blijven brengen. Tot slot vind ik het plaatsen van adresstickers met barcode een goede ontwikkeling. Hiermee kunnen we de containers beter registreren en het onrechtmatig houden van extra containers en aanbieden van afval tegengaan.

Om het hele project op een goede en vlotte manier te laten verlopen worden de inwoners van de gemeente Noordenveld persoonlijk geïnformeerd door middel van een aantal mailingen. Hierin staat exact aangegeven wat er van hen verwacht wordt en wanneer. In de komende weken worden vooraf alle huishoudens huis-aan-huis bezocht door projectmedewerkers voor een kleine enquête ter inventarisatie van de wensen en aanwezige containers.

Roden, 17 oktober 2005