Gemeente Boarnsterhim


Nieuwe bestemmingsplannen voor de dorpen

De gemeente Boarnsterhim start binnenkort met het herzien van de bestaande bestemmingsplannen voor de dorpen. Waarom? De gemeente beschikt over een te omvangrijk bestemmingsplannenbestand dat bovendien verouderd is. Eén van de gevolgen hiervan is dat veel bouwaanvragen tegenwoordig niet meer in overeenstemming zijn met deze bestemmingsplannen. Dit betekent dat er veelvuldig vrijstellingsprocedures gevolgd moeten worden wat u en de gemeente veel tijd en geld kost.

Het doel van deze herzieningsslag, is dan ook om het aantal bestemmingsplannen terug te brengen, deze te actualiseren en de regelgeving eenvoudiger te maken zodat wij u beter van dienst kunnen zijn en vergunningen sneller verleend kunnen worden.

In bestemmingplannen legt de gemeente regels vast voor een goede ruimtelijke ordening. Deze plannen zijn bindend voor u als burger maar ook voor de gemeente zelf. Zo toetst de gemeente uw bouwaanvraag aan de voorschriften van het bestemmingsplan en de bijbehorende plankaart. Op de plankaart zijn de bestemmingen van de gronden vastgelegd. Het geeft de bestemming van de gronden weer, u kunt daarbij denken aan een woonbestemming, verkeersbestemming, groenbestemming bedrijvenbestemming, winkelbestemming etc.

Een belangrijke fase bij het herzien van een bestemmingsplan, is de veldinventarisatie; welke functies vinden we in het plangebied, wat staat er aan bebouwing in het plangebied, wat is hiervan de functie en welke afmeting heeft deze bebouwing? Deze inventarisatie is belangrijk omdat wij de percelen op de juiste wijze willen bestemmen. Op basis van deze inventarisatie doet de gemeente een voorstel voor de gebruiksmogelijkheden en bebouwingsmogelijkheden voor uw perceel in het nieuwe bestemmingsplan. Deze veldinventarisatie vindt onder meer plaats door de situatie ter plaatse te gaan bekijken. Er zullen dus ook medewerkers van het stedenbouwkundig bureau en de gemeente daadwerkelijk ter plaatse van uw perceel de situatie opnemen. Zoveel mogelijk vindt deze inventarisatie plaats vanaf de openbare weg.

Het actualiseren van de verouderde bestemmingsplannen is een omvangrijk project en zal meerdere jaren in beslag nemen. We zullen starten met het herzien van de bestemmingsplannen die nu gelden in Akkrum en Nes. Stedenbouwkundig adviesbureau Witpaard-partners zal de gemeente daarbij ondersteunen.

De inventarisatie voor Akkrum en Nes zal in week 43 plaatsvinden.

De plaatselijke belangen van de diverse dorpen worden betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe bestemmingsplannen.

Als gemeente zullen wij u informeren over de voortgang van het project actualisering bestemmingsplannenbestand voor de dorpen. Wij zullen gebruik maken van de Op `e Hichte en de gemeentelijke website www.boarnsterhim.nl

Voor eventuele vragen over de herziening van de bestemmingsplannen voor de dorpen of nadere informatie kunt u op vrijdagochtend contact opnemen met de heer M. van Vugt van de afdeling Ontwikkeling van de gemeente, tel. (0566) 629315.