Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Negende voortgangsrapportage modernisering AWBZ

Nieuwsbericht, 17-10-2005

Alle kantoren van het Centrum Indicatiestelling Zorg sturen hun indicatiebesluiten voortaan elektronisch door naar zorgkantoren en zorgaanbieders.

Dat schrijft staatssecretaris Ross in de Negende voortgangsrapportage groot project modernisering AWBZ over de periode 1 januari 2005 - 1 juli 2005. Het elektronisch doorsturen van de indicatiebesluiten vermindert de papierstroom en dat is een van de doelen van de AWBZ brede zorgregistratie (AZR). In april 2006 moet iedere cliënt die AWBZ-zorg krijgt opgenomen zijn in de AZR.

Indicatie en persoonsgebonden budget
Het CIZ werkt sinds mei met 19 standaardindicatieprotocollen. Daar komt eind 2005 nog een aantal standaardindicaties bij. Naar schatting kunnen zorgaanbieders dan dertig tot veertig procent van alle zorgaanvragen via een mandaat afhandelen, zonder tussenkomst van het zorgkantoor.
Ook de invoering van het nieuwe persoonsgebonden budget loopt op schema. Per 1 januari 2006 hebben alle budgethouders een pgb-nieuwe stijl. Met het pgb-nieuwe stijl kan iemand zorg inkopen uit de hele AWBZ (behalve behandeling en verblijf). Budgethouders van een pgb-nieuwe stijl kunnen rechtstreeks zaken doen met hun hulpverleners, zonder tussenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB verzorgt de salarisadministratie voor meer dan 11.000 budgethouders die hun zorgverleners uitbetalen als werkgever.

Achtergrond
In de voortgangsrapportages modernisering AWBZ informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer twee keer per jaar de hoofdthema's van de modernisering: zorgregistratie, persoonsgebonden budget, functiegerichte bekostiging en de indicatiestelling. De modernisering van de AWBZ stimuleert vraagsturing op de zorgmarkt. Er komen meer aanbieders die naar de gunst van de cliënt dingen en een breed scala aan producten in de markt zetten. Dat leidt tot meer concurrentie en meer keuze voor de cliënt. De cliënt krijgt 'zorg op maat'; hij kan kiezen voor de zorgvoorziening of -aanbieder die hij zelf wenst.

Verwijzingen


* Negende voortgangsrapportage groot project modernisering AWBZ Kamerstuk | 17-10-2005

* AWBZ Dossier | 17-1-2005 In deze sectie leest u alles over de veranderingen in het AWBZ-beleid.