E-mailactie om werkgevers tandartsen aan cao-tafel te krijgen

Cnv publieke zaak

Het cao-overleg voor de 14.000 tandartsassistenten zit al meer dan een jaar vast. De werkgevers weigeren halsstarrig met CNV Publieke Zaak te onderhandelen over een nieuwe cao voor 2005. Daarom gaan de assistenten proberen de eigen tandartsen over te halen mee te doen aan een emailactie. Alleen als de tandartsen de eigen werkgeversorganisaties dwingen het cao-overleg te hervatten, is er volgens CNV Publieke Zaak een kans dat de onderhandelingen hervat worden.

Tandartsassistenten hebben nog maar sinds 1 januari 2002 een eigen cao. Daarvoor bepaalden individuele tandartsen aan de hand van een adviesregeling de arbeidsvoorwaarden van de assistenten. Inmiddels is er een salarisregeling opgesteld en sinds 2004 bouwen tandartsassistenten pensioen op. De huidige onderhandelingen lopen echter uitermate stroef. Volgens CNV Publieke Zaak lijkt het erop alsof de werkgeversorganisaties NMT en ANT alles weer willen terugdraaien. Onderhandelaar André Bal: 'De werkgevers vinden de reiskostenregeling te duur en dit gebruiken ze nu om het cao-overleg te frustreren. Wat we ook proberen; ze willen niet overleggen. Wij verdenken de werkgevers ervan dat ze weer terug willen naar vroeger toen de tandartsen de loonsverhoging en andere arbeidsvoorwaarden zelf konden bepalen. Ze willen de cao gewoon afschaffen.'

E-mailactie en toolkit
Om toch te proberen het cao-overleg te hervatten, wil CNV Publieke Zaak de werkgevers onder druk zetten. Daarom gaan de assistenten de komende weken een gesprek aan met de eigen tandarts. Als die ook vindt dat er weer onderhandeld moet worden, kan hij dat via een e-mail aan de eigen werkgeversorganisatie laten weten. 'De werkgevers komen alleen in beweging door druk van de eigen leden', verklaart Bal deze actie. 'Wij hopen dat hierdoor de leden van de NMT in december hun eigen bestuur de opdracht geven weer met ons te gaan onderhandelen'. Als dit ook niet lukt, ziet hij in bemiddeling een laatste kans om het cao-overleg vlot te trekken.

Deze week krijgen alle assistenten die lid zijn van CNV Publieke Zaak een toolkit met daarin een polsbandje 'Ik wil een cao!) en een pamflet met achtergrondinformatie. CNV Publieke Zaak deelt deze toolkits verder uit op allerlei bijeenkomsten en op ROC's (opleidingen).

Voor nadere informatie
André Bal, bestuurder CNV Publieke Zaak, 06 513 807 91
Jan Spijk, communicatieadviseur, 06 512 440 64