Standbeeld rivierblindheid bij Tropeninstituut onthuld

Msd

P E R S B E R I C H T Haarlem, 18 oktober 2005

Medicijn Mectizan wordt vanuit Nederland jaarlijks aan meer dan 45 miljoen mensen toegediend

Standbeeld rivierblindheid bij Tropeninstituut onthuld

Bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam wordt vandaag het beeld 'Sightless Among Miracles' onthuld. Dit beeld is een erkenning voor de Nederlandse steun aan de internationale bestrijding van rivierblindheid. Aan dit global partnership to eliminate riverblindness nemen regeringen, ontwikkelingsorganisaties, onderzoeks-instituten en de farmaceutische industrie, waaronder Merck Sharp & Dohme (MSD) deel.

Rivierblindheid (onchocerciasis) maakt jaarlijks nog steeds veel slachtoffers, vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara en Latijns-Amerika. Tot voor kort liepen ongeveer 120 miljoen mensen in deze regios serieus risico de ziekte op te lopen. Rivierblindheid wordt verspreid door de Simulium-vlieg (zwarte vlieg) die voorkomt in vruchtbare rivierbeddingen en is besmet met een parasitaire worm die zich bij de mens in de huid nestelt. De worm is zeer lang vruchtbaar en produceert dagelijks ruim 3000 larven. Deze microfilariae dringen het lichaam binnen. Dat leidt tot hevige jeuk, ernstige huidproblemen en hoornvliesontsteking, vaak met blindheid als gevolg.

De bestrijdingscampagne van rivierblindheid concentreert zich op de bestrijding van de zwarte vlieg met insecticiden. Daarnaast zijn er in de zwaarst getroffen gebieden grootschalige behandelingscampagnes met het medicijn Mectizan (ivermectine, MSD) opgezet. Mectizan wordt alleen geproduceerd in de fabriek van MSD in Haarlem.

Mectizan is een antiparasitair middel. In 1987 riep MSD het Mectizan Donation Program (MDP) in het leven met de toezegging om voor de lange termijn Mectizan gratis ter beschikking te stellen voor de behandeling van rivierblindheid wereldwijd, tot de ziekte als gezondheidsprobleem is uitgeroeid. Sinds 1987 heeft MSD meer dan 1 miljard tabletten Mectizan gedoneerd en meer dan 45 miljoen mensen worden jaarlijks behandeld met dit medicijn.

Het kunstwerk bij de ingang van het Tropen Instituut in Amsterdam is gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Skip Wallen. Het toont een Afrikaanse jongen die met een stok een blinde man leidt. Omdat Nederland één van de hoofdsponsors was van de bestrijdings-campagne, komt als blijk van dank één van de zes beelden die in opdracht van een aantal partners in het global partnership gemaakt naar Nederland. De andere vijf exemplaren staan in Genève (WHO), Ouagadougou (hoofdkwartier African Programme for Onchocerciasis Control APOC), Washington (Wereldbank), Atlanta (Carter Centre) en New Jersey (Hoofdkantoor van Merck).


- - -

Perscontacten:
Drs. Th.J. van Dijk, telefoon (023) 5153625